10 maträtter med högst ROI

by author page

5 comments Recept
Gilla inlägget:

ROI i köket
Du kanske aldrig trodde att du skulle läsa om ROI i köket, men ack så fel du kunde ha. Här är 10 maträtter som ger väldigt hög ROI.

ROI står för Return Of Investment och är en vanlig affärsterm, här har jag applicerat det på matlagningen. Innan vi kommer till receptet så måste vi definiera ROI i köket. För mig är det maträtter med maximal smak för minimal arbetsinsats, du vet såna där rätter som är perfekta mitt i veckan när du inte har tid att stå i köket i timmar. Självklart finns det receptvarianter som blir godare än det jag listar, men då tar det säkerligen mycket längre tid också.

Några av rätterna kan du göra snabbt på ingredienser som du borde ha hemma och några kräver lite specialingredienser och planering. Gemensamt för alla rätter är att du inte behöver stå i köket och röra i timtal. Hugg in!

1. Spagetti carbonara

En klassisk pastarätt som finns i lika många varianter som det finns kalorier i pasta och grädde. Jag brukar laga min frus variant, först steker jag hackad bacon och gul lök och lite pressad vitlök i smör tills baconet är krispigt och löken är genomstekt. Sen häller jag alltsammans i min pastagryta följt av att jag vispar två äggulor med en halv deciliter grädde som åker ner i pastagrytan. Blanda runt alltsammans och servera med riven parmesan och lite svartpeppar vid sidan om.

Ett lite mer ambitiöst recept på Spagetti carbonara.

2. Picklad rödlök

Snackar vi ROI i köket måste vi blanda in picklad rödlök, detta underbart söta och syrliga tillbehör som funkar med typ allt. Jag brukar göra Jonas Crambys variant som består av 3 skivade rödlökar blandade med 2,5 deciliter av vitvinsvinäger och lika mycket socker. Det är klart efter en dag eller två om du inte pallar att vänta längre. Förutom riktigt god smak, får rödlöken också underbart fin, rosa färg. Okej, detta är inte en hel rätt, men den måste ändå vara med på listan.

3. ROI-hamburgare

Du kan självklart baka brödet, föda upp kossan, mala köttet, ysta osten, handslå majonnäsen, odla tomaterna och fan vet vad innan du tar Instagram-bilden på din hemlagade hamburgare. Men i de flesta fall orkar man inte det. En bra nödburgare gör du på fem röda med ingredienser som du troligen redan har hemma, klicka här för mitt recept på världens snabbaste hamburgare.

4. Brooke Salad

Vad fasiken är en Brooke Salad för något och vem är Brooke? Ja, Brooke är en kompis från Kanada och denna sallad gjorde hon när vi tillsammans med några andra firade jul på Nya Zeeland för några år sedan. I en Brooke Salad har du bladspenat, delade jordgubbar, avokado, mandelflarn (men du kan så klart ta vilka nötter du vill) och en enkel salladsdressing (till exempel 2 delar olja och 1 del vinäger med lite salt och peppar för smak). Det är bara att bland runt alltsammans och antingen trycker du på med avokadon för att göra den mer mättande eller äter en smörgås eller lite kyckling till.

5. Morotssoppa

Bland det godaste jag vet faktiskt. En av min frus signaturrätter och något vi äter ofta. För massor av soppa behöver du 1 kilo morötter, 1-2 gula lökar, färsk ingefära, creme fraîche, vatten och 1 grönsaksbuljongtärning. Börja med att skrubba bort jorden från morötterna och dela i små bitar, hacka löken grovt. Ta fram en gryta som du häller lite smör i och börjar bryna din lök några minuter, sen hivar du ner morötterna, buljongtärningen och en liter vatten. Låt det koka upp och grönsakerna ska bli riktigt mjuka innan det är färdigt. När det kokat färdigt häller du av buljongen i en kanna eller skål och sen mixar du grönsakerna till puréform (lite subjektivt hur klumpigt man vill ha det), sen häller du i buljongen tillsammans med en deciliter creme fraîche och blandar i riven ingefära tills det smakar bra. Ät soppan med en smörgås eller bara som den är.

6. Tortillapizza

Tortillapizza är precis som det låter, en snabbstressad lathetsvariant av hipstersurdegspizzan. Du behöver tortillas så klart, krossade tomater, honung, vitlök, olivolja, salt, peppar, ost och annan fyllning (kolla kylen efter intressanta rester). Klicka här för recept på tomatsås. Innan du tar fram alla ingredienser drar du på ugnen på högsta effekt. Själva pizzan går snabbt att göra, bred ut tomatsåsen på en tortillas och sedan lägger du på ost och den andra fyllningen, sist slänger du in pizzan på en plåt (gärna med bakplåtspapper för att slippa disk) i ugnen, låt den stå där tills osten smält och fått lite färg.

7. Bacon- och tomatpasta

Kanske den snabbaste rätten sett till minuter på listan. Du behöver bacon, tomater (gärna lite sötare, mindre rackare), pasta, salt, peppar och olivolja. Se till att koka pastan först, under tiden delar du tomaterna och strimlar bacon som du ser till att steka ordentligt i olivolja. När baconet är tillräckligt stekt för din smak hivar du ner pastan i stekpannan, rör runt och kryddar tills det är klart. Servera med lite riven parmesan (eller annan ost på toppen).

8. Pannkakor med sylt

Jag behöver nog inte ens förklara varför denna rätten är med på listan. Så himla enkelt och det går att variera hur du vill med tillbehör, eller kanske äta som holländarna, där pannkakan funkar som en pizzabotten mer eller mindre.

9. Vegansk tzaypasta

Undrar du vad tzay är? Det är ett köttsubstitut som fungerar riktigt bra och det här receptet har jag fått från Helen Alfvegren, receptet finns på hennes blogg. Bortsett från att du behöver tzay, granatäpple och hallonvinäger (kan uteslutas), så går det riktigt snabbt att laga till.

10. Pulled pork

ROI-listans sista recept är ett av höstens hetaste recept som vi svenskar verkligen tagit till oss, pulled pork alltså. Det går inte snabbt att göra, det ska erkännas, men med tanke på att du bara kan slänga i ingredienserna, vänta några timmar och sen äta som en kung gör att det för mig har väldigt hög ROI! Du kan antingen göra min variant av pulled pork eller Allt om Mats recept på pulled pork.

Berätta gärna vad du tycker om ROI-maträtterna och vad tycker du ger mest ROI i köket? Om du har en egen blogg med receptet länkar jag gärna till den så klart!

Related Posts

2013 års nyårsmeny

5 Comments

  1. En fantastisk ROI-rätt är Tomat och basilikapasta…

    Samtidigt som pastan kokar häller du en skvätt olivolja i en skål. I oljan läggar du sedan i någon klyfta finhackad vitlök, några tomater (helst av typen små coctail- eller plommontomater) och en halv kruka hackad basilika. Blanda runt och låt det dra tills pastan är färdig. När pastan är färdigkokt och avrunnen blandar du bara ner den i skålen med övriga ingredienser.

    Om man känner för en o-vegetarisk rätt någon gång, kan man toppa med exempelvis några skivor parmaskinka.

    Gott, fräscht … och ROI!

  2. Inte mycket är mer ROI än klassiska spaghetti aglio e olio – enkelt, snabbt och kräver nästan inga råvaror. Koka spaghetti, skiva och stek vitlök och chili i olivolja tills vitlöken är gyllene och blanda alltihop, peppra och salta. Pricken över i är hackad persilja, men det klarar sig utan också om det skulle vara så.

  3. Pingback: Världens enklaste ROI-hamburgare | In the Kitchen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *