10 tips till midsommar

Nu är det äntligen midsommar, denna sköna högtid de flesta av oss älskar. För mig är det fokus på god mat och dryck och här kommer 10 tips på hur man får till en grym midsommarafton.

1. Nypotatis med salt och smör

Egentligen vet jag inte om jag behöver upplysa något om detta så efterlängtade och jag brukar inte vara på nypotatisen (eller färskpotatis som det heter här uppe i Stockholm…). Jag tycker att det är fantastiskt hur något så enkelt kan smaka så mycket och självklart kokar jag min nypotatis med dill.

2. Bra öl

Midsommarafton är en dag då det dricks väldigt mycket alkohol, en del dricker alldeles för mycket och jag tycker att vi inte ska glömma alla skadeverkningar som uppstår. Jag tillhör dock inte den gruppen som dricker för mycket, kanske blir fyra öl över hela dagen. Eftersom att jag inte dricker så mycket så vill jag dricka god öl och det tycker jag att du också ska göra. På mitt midsommarbord finns i år bland annat Mikkeller Kärlek och Oppigårds Brewers Brown.

3. Sill i mängder

En av de sista grejerna jag inte lärt mig att älska (än) är faktiskt sill. På midsommar (påsk och jul) måste sillburkarna fram!

4. Rabarberpaj

Min sambo gör världens godaste rabarberpaj och om du inte planerat någon efterrätt så tycker jag att du ska springa till affären och handla rabarber direkt! Till rabarberpajen ska du även ha en hemmagjord vaniljsås, mycket enklare att göra än vad du kan tro.

5. Pimms!

Pimms har ingen koppling alls till vår svenska midsommar, men det är grymt gott att dricka i värmen. Min favorit är att blanda med fruktsoda, apelsinskivor, gurkskivor och jordgubbar.

6. Västerbottenssmör

Så enkelt, men också så gott. Du gör det genom att blanda Västerbottensost med smör, passar superbra till nypotatisen eller knäckebrödet.

7. Rödbetspaj

Lite otraditionellt, men väldigt gott på midsommar är rödbetspaj och jag har ett riktigt bra recept med massor av god ost i.

8. Pulled pork på grillen

Till lunch äter man midsommarmat och på kvällen grillar man, så är det! Istället för trötta karréskivor tycker jag att du ska göra pulled pork på grillen. Tar mycket längre tid (men du kan ju dra på det när du äter midsommarlunchen), men är väldigt mycket godare än tråkiga karréskivor. Jonas Cramby har ett idiotsäkert recept om du vill prova.

9. Baka någon av Matgeeks underbara tårtor

Jag vet inte vad den där Johan Hedberg sysslar med, men han överträffar alltid mina förväntningar (trots att mina förväntningar är väldigt höga). Inför årets midsommarafton har han tagit fram underbara tårtrecept, måste prova att baka det snart.

10. Fly från allt

Trött på midsommarafton redan innan det börjat? Köp en flygbiljett och dra iväg över helgen eller köp en hämtpizza och lås in dig med lite härlig film (under årets ljusaste dag).

Extra! Glöm för fasiken inte att äta jordgubbar i mängder!

Vilken är din favorit på midsommarafton?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *