11 grymma tips till köttfärssås som jag fått från er läsare

by author page

3 comments Recept
Gilla inlägget:

Köttfärssås

Mitt recept på köttfärssås blev ett populärt inlägg och glädjande nog har jag fått massa tips även från er läsare om hur man gör en bra köttfärssås, tänkte att det är på tiden att jag delar med mig av det här.

Jag tycker det är fantastiskt att läsa hur himla olika köttfärssås man kan göra även om vi i stort sett använder samma ingredienser och det är kul att så många verkligen lägger mycket tanke på denna älskade pastasås.

Vilken maträtt tycker du att jag ska dela med mig av härnäst?

Utan inbördes ordning kommer tipsen här:

Trogna läsaren Gülay har kört med samma recept i 35 år, måste vara riktigt bra alltså! Sin köttfärssås gör hon så här: hacka 2 lök. Smält 1-2 msk smör el margarin.och fräs löken. Öka värmen och bryn 300 gr nötfärs. Strö över 1 msk mjöl,rör om. Tillsätt 4 msk god tomatpure och 2,5 dl vatten. Smaksätt med 1 tsk salt,1 krm svartpeppar,1 tsk blandat timjan och oregano.1 krm vitlökspulver och någon skvätt äkta soja. Koka såsen under lock 10 min. Klipp persilja över om man vill. Än idag säger min dotter detta är det godaste,enklaste köttfärssåsen.

Linda gör så här: Bryn 2 hackade gula lökar och ett par hackade vitlöksklyftor så att de blir mjuka. Bryn ca 500 g färs så att den blir smulig. Krydda med svartpeppar och paprikapulver. Blanda i 2-3 msk tomatpuré, 1 tärning grönsaksbuljong, 1-2 tsk soja och 1 burk krossade tomater. Fyll tomatburken Låt koka några minuter medan du river 2-3 morötter som du sedan har i såsen. Låt det koka ca 20 minuter tills det kokat ihop och tjocknat. Smaka av i fall det behövs salt eller mer peppar.

Cakermaker gör så här: Jag steker ca 1 solo-vitlök och 2 små lökar, ett par pinnar blekselleri, 2 rivna morötter och några finhackade champinjoner till ett ”mos” i ordentligt med smör och kryddor. Sen har jag i tomatpure, ev lite vin, och ca 300 g förstekt köttfärs. Det blir mat till hur många som helst och nu när det är inne att dra ned på köttkonsumtionen känns det ju ”rätt” med en köttfärssås med mindre kött.

Food & Other Stories har detta knep: Jag avslutar alltid med en nypa kanel – det fördjupar smakerna på ett helt magiskt sätt och gör köttfärsen så mycket godare.

Läsaren Hans Lagenius gillar mitt recept, men gör lite annorlunda själv: Brukar göra ungefär som ditt recept, förutom att jag har 2 morötter och i bit rotselleri. Rotsellerin motsvarar ungefär volymen av 2 morötter och få steka med färsen från början. Självklart skall den vara fint riven. Ger en mycket god grundsmak till köttfärssåsen. Pröva det!

Lind skriver: Min favorit köttfärssås har jag lärt mig från mamma: köttfärs, vitlök, tomatpure, krossade tomater, passerade tomater, kalvfond, italiensk salladskrydda. Supergott!

Magnus knep är finhackad chili, lite bett är hans melodi.

Lilian Andersson gav oss ett riktigt matigt recept: Cirka ett 1/2 kilo fin lammfärs, eller mer
Bryn det i rapsolja och smör
Tillsätter tre krossade vitlöksklyftor samt Kikkoman soya
Riven rotselleri, morot samt några finhackade röda tomater
Lite tomatpure
Chili
Vitt vin, vatten, grönsaksbuljong
Finhackade svarta oliver
Några nypor grädde på slutet och mkt fint hackad bladpersilja
Använd pasta av hög kvalitet, koka upp vatten m rikligt m havssalt, lägg i pastan, ställ åt sidan och låt stå m handduk över samt med lock lika länge som pastan skulle ha kokat
Vitaminerna och pastans spänst behålls bättre på detta vis
Så här kokar italienarna som kan sin pasta
Häll pastan i durkslag
Lägg på tallrik m smör, svartpeppar, bolognese
Riv över pecorino
Bon bon appetit!!!

Maria har ett tips för de som har barn: Har barn som inte alls vill känna bitar av lök i köttfärssåsen(vilket jag själv också hatade som barn…) Brukar därför ta hela eller krossade tomater på burk och mixa med mixerstav tillsammans med gul lök, vitlök, kryddor( och ibland lite riven morot eller vad man mer vill ha till.) Och sen häller man i ”tomatmixen” i grytan med den brynta köttfärsen och lite vatten. En liten skvätt ketchup (gärna Heinz) brukar också slinka i…
Och låta det hela puttra ganska länge på lite halvsvag värme. Har testat att – förutom salvia, salt, peppar, rosmarin – ha lite mynta i såsen, vilket höjer smaken.

Micke Hults köttfärssås görs så här: Personligen är olivolja ett måste för stekning. Jag har alltid en flaska billigare hemma för ändamålet.
Aldrig ketchup utan alltid tomatpuré och hellre chilisås än ketchup om det kniper. Vidare vill jag ha min lite ”hot” så jag stoppar i 1-2 hackade chilipeppar om inte barnbarnen är närvarande.
Slutligen kräver enligt mitt tycke rätten en nypa socker.
En bättre rätt för matlådan existerar inte och då ris istället för pasta som ska vara nykokt al dente. Sist att bli bjuden på rätten i ett främmande kök är alltid ett lika spännande äventyr.

Lawe tweakar sin köttfärssås på ett enkelt och smart sätt: Finhacka en skiva aubergine och stek tillsammans med löken. Det ni!

3 Comments

  1. Jag gör ganska klassiskt med sofritto (lök, selleri, morot), vitlök som får fräsa i olivolja i en kastrull.
    Vid sidan av bryner jag köttfärs på hög värme. När allt vatten avdunstat tillsätter jag tomatpuré, salt och peppar så att färsen får smak. Bryn purén och sen på med en ordentlig skvätt vin som får reducera ner.
    Över med färden i grytan och koka ur stekpannan med en skvätt vatten. På med krossade tomater, ett bar basilikastjälkar, ett lagetblad och en parmesanskalk. In i ugnen över natten på 100 grader.
    Innan servering drar man i en skvätt citron.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *