4 saker att göra med överbliven julskinka

Gilla inlägget:

Idag är det dagen efter det stora julbordet och på många håll finns det mycket överbliven mat, särskilt julskinka skulle jag tro. Av respekt för de människorna som inte har tillgång till mat och miljön tycker jag att vi ska slänga så lite som möjligt.

1. Pizza

Gör en julpizza med skinka som du delat i mindre bitar och du har säkert ost kvar från julbordet också. Rent allmänt är pizza en bra städa-kylen-rätt, gör en deg som du brer med tomatsås och sen slänger du upp resterna här.

2. Pytt i panna

Säkerligen fick du även några potatisar över från igår, då är det perfekt att göra en pytt i panna på.

3. Skinkmacka

Jag vet inte om du är lika manisk som jag med skinkmackorna inför och på julafton, men i alla fall jag tröttnar aldrig på mackan med smör, tunna skivor skinka och lite grovkornig senap på toppen.

4. Frys in

Dela skinkan i små bitar och frys in, perfekt om du vill slänga ihop en snabb pasta eller pytt några dagar efter nyår.

Vad brukar du göra med resterna från julbordet?

18 Comments

  1. Skivor av skinkan får ligga några timmar i rödvin eller sherry, blanda grädde,curry och tomatpuré. Såsen slås över de avrunna skinkskivorna, in i ugnen ca 30-40 min.

  2. Biff Greta är gjort på kött. Byt ut köttet mot skinka och du får ”Skink Greta” att avnjuta efter helgerna. Med fördel kan skinkan frysas in färdigskivad med smörpapper mellan skivorna.

  3. Skink- och purjopaj. Gör en pajdeg gärna med en del litet grövre mjöl. Förgrädda skalet. Ansa och skär en purjo i mindre bitar fräs lätt i rapsolja, skär skinka i tärningar riv överblivna ostkanter totalt ca 2,5 dl. Lägg först i purjon i skalet sedan skinkan så osten. Toppa med en äggstanning på 3 ägg och ca 2,5 dl mjölk gärna den feta sorten en del kan ersättas med litet grädde om det finns. Purjon kan ersättas av broccoli brysselkål (som förvälls och delas på mitten) hel spenat eller annan grönsak efter principen man tar det som finns i kyl eller frys!

  4. Carbonara,
    Stek 1 pkt bacon, låt överblivet fett ligga kvar i pannan. Strimla skinkan och stek lätt i fettet. Vispa äggula (2st) och grädde (1,5-2dl) med riven ost (överbliven). Smält smör, Koka pasta. Låt pastan rinna av och häll tillbaka i kastrullen. Rör om med det smälta smöret. Häll i gräddblandningen och skinkan/baconet. Värm försiktigt till det blir krämigt.

    Grädden kan utökas med mjölk och extra äggula för bättre ”krämighet”. Glöm inte svartpeppar och extra riven ost vid servering. Buon apetito.)

  5. Ädelostpasta med skinka- faktiskt oväntat gott med julskinka

    Mosa en bit ädelost, storlek efter smak, i en kastrull. Slå på lite grädde och värm till en sås. Lägg i den srimlade julskinkan. Slå på nykokt pasta. Blanda och njut med lite nymald svartpeppar.
    Tog ca 50 g ost och drygt 1 dl grädde, det blev ganska lagom för två.

  6. Vilka bra tips! Skinka så här efter jul kostar ca 30 kr kilot och går alldeles utmärkt att frysa. Provat att med julskinka göra snitzel, skinkskiva ca 1 cm tjock, tunt lager senap, några skivor ost, lägg på en skriva till. Panera i uppvispat ägg, mjöl och ströbröd. Stek gyllenbruna, servera gärna med ärtor, potatis och såsen som du kanske gjorde när du lagade till skinkan (om du gör/gjort den i ugnen med folie runt så får du ett smakrikt härligt spad)

  7. Att göra pulled julskinka funkar utmärkt. Gjorde det på en som ej blev griljerad. 125-150 grader i typ 5 timmar med en bbqmarinad. Smakade mkt bra.

  8. Jag brukar göra en gratäng bestående av skivad potatis, strimlad julskinka, en halv finskuren purjolök och vispgrädde som varvas i en ugnssäker form i ugnen ca 25 min i 225 grader. Mycket gott.

  9. Mamma brukar alltid köpa en julskinka på extrapris efter jul och göra en enorm sats ärtsoppa, som hon fryser in i 2- eller 3-portionsmängd – perfekt att ta upp efter långa arbetsdagar 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *