Råbiff från Adam & Albin

Adam & Albin Restaurang, Rådmansgatan 16 i Stockholm

by author page

0 comments Recensioner

Förra veckan käkade jag på Adam & Albin, en restaurang som bara är öppen 2-3 gånger i månaden och det är riktigt bra.

Adam & Albin drivs av kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman, två kockar av världsklass. Som jag förstår det så är kärnverksamheten konferenser med mattema, exklusivare catering och matlagningskurser. Men som jag nämnt här ovan så öppnar man portarna till sin restaurang ibland också.

Restaurang Adam & Albin ligger på Rådmansgatan 16 i Stockholm och det är ungefär 30 platser i matsalen som påminner om ett modernt kök/vardagsrum med öppen planlösning. Klientelet denna kvällen var helt hipsterfritt (förutom undertecknad), en anomali i Stockholm, nådens år 2012.

När vi satt oss vid vårt bord för två i ena hörnan (bästa bordet på hela restaurangen enligt vår kypare) beställde vi in varsitt glas champagne (NV Guy Charlemagne Blanc de Blancs) och började välja mellan det tiotal rätter som fanns på menyn för kvällen. Vi fastnade för handskuren råbiff, parmesan, champinjon & vattenkrasse (bild ovan) och sotade färska bönor med salt och olivolja till att börja med, till det beställde vi in ett glas 2009 Dom de la Grange de Péres (Languedoc, Frankrike).

Innan maten hade anlänt fick vi torskkroketter (som ”fiskpinnar” fast på ett fint sätt) och vallmobröd med injicerat vitlökssmör (subtil vitlökssmak och härligt fräscht trots stor mängd smör).

Råbiffen smakade helt fenomenalt, kanske den bästa jag ätit (säger en del, men inte jättemycket heller om jag ska vara helt ärlig). Köttet närmast smälte i munnen och tillsammans med tryffelmajonnäs och picklad lök blev det riktigt välbalanserat. Vid sidan om råbiffen fick vi också pommes frites, goda, men de glömdes nästan bort när råbiffen förförde mig. De sotade bönorna var goda och krispiga, men det var just bara bönor med salt och olivolja.

Efter biffen och bönorna beställde jag in kolgrillad svensk biffstek (bild ovan) och min sambo valde sotad broccoli och bakad kolja med smörsås och pepparrot. Biffsteken var alltså kolgrillad och helt utan tillbehör, för en karnivor som jag passade det perfekt. Riktigt bra kött behöver inga tillbehör och det här var just det, köttet formligen smälte i munnen.

Lagom mätta blev det dags för dessert, mitt val föll på nyfriterade munkar med dulce de leche. Som du ser på bilden var det en avskalad rätt, runda munkar doppade i socker och kanel och dulce de leche att doppa i. För att vara just friterade munkar så smakade det väldigt fräscht.

Sammanfattningsvis så var Adam & Albin en riktigt bra restaurangupplevelse och jämför man med andra Stockholmsrestauranger i samma klass så är det väldigt prisvärt. Spana in Adam & Albins hemsida så du kan hänga på låset när nästa bokning dyker upp. Extra plus för toaletten som är bland det coolaste jag har sett.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *