”Allt annat än vinst ser jag som ett nederlag”

by author page

2 comments Nyheter

Superkocken Tommy Myllimäki nöjer sig inte med en andraplats eller sämre när han tävlar i Bocuse D’or Europe (ungefär kock-EM) som avgörs i Stockholm 7-8 maj i år. Igår var det presskonferens för Stockholms arrangemang av kocktävlingen Bocuse D’or Europe, en tävling som också är en uttagning till den stora Bocuse D’or som hålls i Lyon varannat år med tävlande från hela världen.

Sverige har en tidigare vinnare av Bocuse D’or, Mathias Dahlgren och han är djupt involverad i tävlingsarrangemanget i Stockholm. Experterna tror att det kommer bli en ovanligt tuff tävling i år eftersom att det är ovanligt många tävlande som är med för andra gången.

Hur sätter Sverige sin prägel på tävlingen då? Huvudråvarorna är helt svenska. I kötträtten är unggris från Havor gård på Gotland huvudråvaran och kockarna får bland annat 6 kilo bakben, grisblod och tarmar att jobba med. Det ska också lagas till en fiskrätt och där är sej, ostron och blåmusslor från Grebbestad huvudråvarorna, utöver det ska 50 procent av fiskrätten bestå av ”grönt” (det som växer i havet eller på land).

Jag pratade lite med Sveriges representant, Tommy Myllimäki, efter presskonferensen. Han berättade att han har förberett sig länge inför tävlingen och kommit väldigt långt med själva rätterna som han ska laga till i Bocuse D’or.

– Allt annat än vinst ser jag som nederlag, det har varit under de premisserna jag gick in i tävlingen redan i kvalet, säger han.

Jag tycker det är skönt med en självsäker representant från Sverige, vore väldigt kul om Tommy kunde vinna tävlingen. Vad gäller råvarorna tycker Tommy att det är sej som är mest utmanande, han har inte jobbat supermycket med just den fisken jämfört med till exempel gris.

Snabba fakta om Bocuse D’or Europe i Stockholm

 • Bocuse d’Or Europe anordnas för första gången i Stockholm den 7-8 maj 2014 på Stockholmsmässan i samband med GastroNord och Vinnordic.
 • Mathias Dahlgren är hederspresident för Bocuse d’Or Europe.
 • Fredrik Eriksson är tävlingsansvarig i Bocuse d’Or Europe.
 • Bocuse d’Or Europe har samma regler som Bocuse d’Or.
 • Totalt tävlar 20 europeiska länder i kock-EM.
 • 10 länder tävlar första dagen och de övriga 10 tävlar dag två.
 • Varje team består av kock, commis, coach, president och en promotion manager.
 • Tävlingen och de svenska huvudråvarorna De tävlande ska på 5 timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för 14 personer.
 • Utöver huvudråvarorna ska varje rätt bestå av garnityr och sås. Valet av råvaror till garnityr och sås görs av den tävlande.
 • Vilka som kommer att sitta i respektive jury lottas dagen före tävlingsdagen. Henrik Norström, president i Svenska Bocuse d’Or Akademien, är svensk juryrepresentant.

Vad tror du om Tommy Myllimäkis chanser i Bocuse D’or Europe?

Och kommer du att följa tävlingen lika ihärdigt som jag?

 

2 Comments

  1. Jag är inte helt säkert, men jag tror att det inte säljs biljetter till ”allmänheten” eftersom att det inte går in så mycket folk i Grand Hotel, där tävlingen avgörs. Tävlingen kommer däremot visas på storbildsskärm i Kungsträdgården, om det är någon tröst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *