Årets bästa julmust

Som en stor julmustälskare har jag tagit reda på vilkn som är årets bästa julmust och det är en gammal favorit.

Helt okunniga människor påstår att all julmust smakar likadant, jag håller verkligen inte med. Samma resonemang hade man i så fall kunnat haft när det gällt öl, vin eller typ mjölk också. Nu är ju kanske inte julmusten lika komplex i smaken som vin eller öl, men det är ändå stor skillnad mellan de olika sorterna.

Jag brukar dela upp julmusten i två kategorier, vardagsmust och finmust. Det jag kallar vardagsmust är det man tar i farten, finns ju i småflaskor och burkar nu för tiden så det är rätt smidigt. Finmusten plockar man fram till mer högtidliga tillfällen och detta segment växer allt mer.

Min favorit när det gäller vardagsmust är Apotekarnes julmust, en riktig storsäljare som jag tror är den som säljer mest i hela Sverige under julen. Andra föredrar Zeunerts eller Nygårda till exempel, men Apotekarnes är det enda för mig.

Med tanke på min fäbless för Apotekarnes blev jag helt till mig i trasorna när jag upptäckte att det bryggeriet/varumärket gett sig in i finmustsegmentet. Apotekarnes Årsmust heter nykomligen som tydligen ska ha olika smak varje år, årets variant har smaksatts med mörk choklad. Igår provade jag den, väl nedkyld i riktiga vinglas (som sig bör när man provar julmust, men det behöver jag nog inte berätta för dig som läser, det vet ju alla). Den stora frågan var hur den skulle stå sig mot Nygårdas bourbonfatlagrade must, tyvärr nådde inte Apotekarnes Årsmust upp i samma klass. Visst var julmusten god och smaken bekant från den vanliga julmusten från Apotekarnes, men den var lite för söt och smaken av choklad hjälpte inte så mycket.

Årets bästa julmust 2013 är Nygårdas bourbonfatlagrade julmust som säljs på Systembolaget, köp på dig några flaskor så du kan bunkra upp till nästa jul, det kommer jag göra!

Om du vill göra en vuxenvariant av julmust kan du blanda det med gin, jag fick tipset av en polare och hon säger att enbärssmaken i ginet gifter sig bra med musten.

Vilken är din favoritjulmust?

Related Posts

Årets första julmust provad – Apotekarnes Årsmust 2014

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *