Årets White Guide-vinnare

2014 års upplaga av svenska restaurangguiden White Guide har precis släppts och här är mina kommentarer om vinnarna i toppklasserna.

Totalt finns 589 restauranger med i årets White Guide och utöver det har några restauranger fått pris i olika klasser.

Årets Bästa Restaurang – Esperanto, Stockholm
White Guides motivering: För fortsatt arbete med att fullända ett av Skandinaviens mest säregna kök och troligen den mest poetiska gastronomi man kan hitta väster om Japan, där även matsals- och dryckesarbete hela tiden vidareutvecklas mot en helhetsupplevelse som i allt präglas av en lågmäld och självklar elegans.

In The Kitchens kommentar: En värdig vinnare, restaurangen som gång på gång finns med i toppen och som jag pinsamt nog inte hunnit besöka än.

Årets Matupplevelse – Oaxen Krog, Stockholm
White Guides motivering: För att ha återuppväckt en av svensk gastronomis viktigaste experimentverkstäder genom tiderna, och efter två års Törnrosasömn med teknisk snillrikhet och ett fördomsfritt förhållande till råvarorna åter går i bräschen för att expandera gränserna i vårt svenska smakuniversum.

In The Kitchens kommentar: Ärligt talat förstår jag inte riktigt skillnaden mellan Årets Matupplevelse och Årets Bästa Restaurang, men bortse från det. Av de restauranger jag besökte förra året var kvällen på Oaxen Krog den som gjorde starkast intryck på mig. Med detta pris och även vinst i Gulddraken vågar jag sätta rätt mycket pengar på att det även blir en Michelinstjärna när nya Guiden släpps inom kort.

Årets Stjärnskott – Lilla Ego, Stockholm
White Guides motivering: För att med fantastisk energi, skaparglädje, självförtroende och en nypa självironisk humor ha skapat en modern kvarterskrog i en slags punk-tappning, där stora smakupplevelser med högt underhållningsvärde och ett härligt, hjärtlig gästmottagande tar krogen direkt in på Mästarklasslistan.

In The Kitchens kommentar: Kanske årets minst otippade vinnare, detta nytillskott gick in direkt och dominerade i Stockholms krogvärld.

Årets Serviceupplevelse – Gothia Towers Upper House, Göteborg
White Guides motivering: För ett ambitiöst omtag i ett ultraklassiskt serviceupplägg – som väcker upp, definierar om och gjuter ny energi i traditionella och delvis avsomnade serviceinslag – baserat på gedigen kunskap och levererat med värme, lyhördhet och humor.

Årets Vinupplevelse – PM & Vänner, Växjö
White Guides motivering: För att efter många år i krogtoppen ha lyckats med bedriften att lyfta sitt vinarbete ytterligare ett snäpp. Dynamiska vinmenyer som anpassar sig efter både kök, vinkällare och gäster är vi inte bortskämda med – nu dessutom med en duo i världsklass i spetsen för sommelleriet.

Årets Ölupplevelse – The Flying Elk, Stockholm
White Guides motivering: För ett kreativt, ambitiöst och på många sätt utmanande arbete med säsongsanpassade ölsorter som förtjänstfullt kombineras i menyer med smakstinna gastropubsrätter där ölets aromatiska mångfald skapar nya upplevelser.

Årets Kaffeupplevelse – Gastrologik, Stockholm
White Guides motivering: För att ha förfinat en kaffepresentation med både droppkaffe och espresso, där egna kaffeblandningar och rostningar har fokus på ursprung och säsong – och dessutom förstärker upplevelsen genom sinnrikt utvecklade kaffekoppar.

Årets Marina Gastronomi – Ölbaren, Åre
White Guides motivering: För att med sitt fulla fokus på intressant sjömat, som spänner från klassiska högdjur ur djupet till udda bifångster – där alla delar och detaljer tas till vara – ha skapat en unik marin gastronomi där underhållningsvärdet är lika högt som nivån på smaker och presentationer.

Årets Nära Gastronomi – Hvita Hjorten, Lidköping.
White Guides motivering: För att med ett passionerat förhållande till närodlade grönsaker, närfångat från vatten och skog och hela djur från traktens bönder ha utvecklat en underhållande och säsongsanpassad gastronomi som bjuder på en lustfylld kavalkad av naturnära smaker.

Årets Hållbara Gastronomi – Lilla Bjers Gårdskrog, Visby
White Guides motivering: För att konsekvent ha utvecklat ett ekologiskt och hållbart tänkande med grund i egna odlingar, som tillsammans med ett varsamt kreativt handlag i köket, resulterar i smakrika rätter, som smeker både gom och samvete.

Årets Värt en Resa – Ölbaren, Åre
White Guides motivering: För att i den jämtländska fjällmetropolen ha utvecklat en restaurangupplevelse som bjuder på en överraskande och egensinnig parad av smaker från hav och närområde tillsammans med ett dryckesval på högsta nivå – allt i ett glatt och högt tempo.

Årets Hjärtekrog – Magnus & Magnus m2, Göteborg.
White Guides motivering: För att sedan mer än femton år ha givit göteborgare och tillresta ett kulinariskt vardagsrum på restaurangtäta Magasinsgatan, där trivseln är lika stor som omtanken från personalen och förnyelsen på tallrikarna.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – Findus, Bjuv
White Guides motivering: För ett långt och målmedvetet utvecklingsarbete med fokus på kvalitet och smak, i hela kedjan från fröförädling till förpackning – senast dokumenterat i satsningen på frysta, lätt förvällda ärter och bönor, som kan njutas i full aromrikedom efter två minuter i mikron.

Årets Acqua Panna & S. Pellegrino Rising Star – Edin Dzemat, Linnea Art Restaurant, Göteborg.
White Guides motivering: För att med en till synes outtömlig energi, gastronomiskt gehör och inte så lite kaxighet utmana sig själv både i tävlingssammanhang och i rollen som kökschef, dessutom med ett stort engagemang i matsalens betydelse för restaurangupplevelsen.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm
White Guides motivering: För att ömsint ha vårdat och vidareutvecklat en av landets främsta kulinariska institutioner och med respekt, skicklighet och kärleksfulla utmaningar ha förvaltat och förräntat arvet efter nestorn i svensk gastronomi, Tore Wretman, och hans efterföljare, Werner Vögeli.

Vad tycker du om årets White Guide-vinnare?

Det här inlägget är nr 4 av 100 i bloggutmaningen Blogg100.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *