Beer Can Chicken-recept

Beer Can Chicken

Beer Can Chicken är att grilla kyckling som du har satt på en ölburk och jag har som sista vita medelklassmannen på jorden provat att laga till det (det var typ coolt för två år sen). Alla coola grilljannar där ute kör sin Beer Can Chicken på grillen, men jag hade inte riktigt tid att passa grillen i lördags och resultatet blev kanon även i ugnen.

En Beer Can Chicken består i princip av tre beståndsdelar, en hel kyckling, en burk öl och rikligt med rub. Precis som med pulled pork är det i princip omöjligt att misslyckas.

Vad äter man då till Beer Can Chicken? Här finns inga begränsningar alls. Du kan skära ner den i en sallad, till exempel min perfekta sommarsallad eller köra den i bröd och då måste du prova receptet på perfekta hamburgerbröd.

Ingredienser Beer Can Chicken

1 hel kyckling av bra kvalitet
1 stor ölburk (prova dig fram, en rököl eller imperial stout tillför säkert intressanta smaker, kanske älskar du violshots och då kanske du ska prova att ha det istället för öl.)
2 klyftor vitlök, grovhackade
Olivolja
5 matskedar farinsocker
2 matskedar salt
1 matsked svartpeppar
1 matsked paprika
1 matsked chipotlepulver
0,5 matsked ingefära

Så här gör du en Beer Can Chicken

1. Ta fram kycklingen i tid så att den inte är kylskåpskall.

2. Sätt ugnen på 160-170 grader.

3. Blanda ruben i en skål eller burk; farinsocker, salt, svartpeppar, paprika, chipotlepulver och ingefära. Du behöver inte använda den här ruben, kanske har du en som redan är färdig eller så har du några andra kul kryddor att köra ner. Så länge du har något sött och salt i ruben går det att krydda med vad som helst.

4. Ta fram en ugnssäker form där du lägger kycklingen i, det är också samma form som du ställer din Beer Can Chicken på i ugnen. Olja in kycklingen och se till att du trycker in ordentligt med rub över hela kycklingen.

Beer Can Chicken med rub

5. Nu är det dags för det kritiska momentet. Öppna din ölburk ordentligt i toppen med en konservöppnare och drick upp hälften av ölen (eller spara till senare) och lägg i vitlöksklyftorna i ölburken (kommer ånga upp bra med vitlökssmak i kycklingen). Trä sedan kycklingen över ölburken ordentligt och sätt sen in den i ugnen.

6. Håll koll på din Beer Can Chicken, efter 1,5-2 timmar är den troligen färdig. Om du är osäker kan du testa med en termometer, när du har 75-80 grader intill benet så är kycklingen färdig.

7. Låt din Beer Can Chicken vila i minst 20 minuter på spisen och sedan är det dags att äta. Tänk på att ölburken och kycklingen är väldigt varm, därför måste du vara väldigt försiktig när du lyfter av kycklingen.

Related Posts

7 länkar du inte borde missa – Matinspiration 31 2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *