Finlands bästa restaurang – Chef & Sommelier

Andreas Ivarsson på Chef & Sommelier i Helsingfors

En av höjdpunkterna när vi var i Helsingfors för några veckor sedan var besöket på Chef & Sommelier, Villagatan 28 (Huvilakatu 28). Någon dag innan spontanresan till Finland började jag kolla upp lite trevliga restauranger att besöka, Chef & Sommelier var favoriten eftersom jag fått den rekommenderad på många håll och restaurangen dessutom nyligen utsetts till Finlands bästa. Att få bord på en sån restaurang kändes verkligen som lögn i helvete, men det gick.

I normala fall blir du mer eller mindre smädad om du tror att du kan få bord bara två dagar innan, men Chef & Sommelier var ett trevligt undantag från den regeln. Jag fick ett trevligt mejl från Johan Borgar om att det var fullbokat, men att de kunde fixa bord utomhus. Det slutade inte där, Johan ringde också mig för att kolla om det var okej och vilken tid som passade bäst. Toppservice innan vi ens satt vår fot på restaurangen alltså!

Chef & Sommelier är inhyst i ett lugnt område i Helsingfors och vårt bord var precis utanför köksfönstret, ett slags Chef’s Table alltså…

Menyn på Chef & Sommelier i Helsingfors

Menyn för kvällen såg ut så här och man kunde fritt välja vilka rätter man var sugen på, till slut fastnade jag för fem stycken.

Ammis på Chef & Sommelier i Helsingfors

Innan första rätten kom in fick vi en liten aptitretare, härlig till champagnen i våra glas.

Brödet  på Chef & Sommelier i Helsingfors

Brödet hade bakats på restaurangen och det ljusa surdegsbrödet var varmt när det kom ut till vårt bord.

Gös och örter på Chef & Sommelier i Helsingfors

Gös och örter var första rätten som hamnade framför mig, fin att titta på. Fisken var mjäll i konsistensen och det friterade fiskskinnet adderade bra texturbrytning. Saknade enbart lite sälta i fisken.

Svamp och rötter på Chef & Sommelier i Helsingfors

Kvällens näst bästa rätt kom in tidigt. Smöriga kantareller, krispigt grönt och krämig majonnäs i botten. Trots att det var några veckor sedan jag åt på Chef & Sommelier kan jag fortfarande komma ihåg smaken.

Kål och ost på Chef & Sommelier i Helsingfors

Kål och ost med rökt fläsk och kuber av fläskbuljong. Extremt gott och den krispiga kålen gör att det inte blir för mäktigt!

Lamm och tomat på Chef & Sommelier i Helsingfors

Lamm och tomat. Kvällens sorgebarn alla kategorier som inte hör hemma på en restaurang med en Michelin-stjärna, smakmässigt såväl som utseendemässigt. Köttet var entrecoté som bakats i ”pulled lamm”, enformigt och för mycket kött.

Palet cleanser på Chef & Sommelier i Helsingfors

Tandborstning Chef & Sommelier style innan vi fick in vår dessert.

Bär och mocca på Chef & Sommelier i Helsingfors

Bäst på Chef & Sommelier denna heta sommarkväll var den sista rätten, bär och mocca. Chefskocken Sasu Laukkonen själv kom ut och presenterade rätten, kommer inte ihåg hur många gånger han påpekade att de olika beståndsdelarna ”var söta, men inte för söta” väldigt finskt om du frågar mig. Choklad- och kaffecremé i botten med blåbär och vinbär över som avslutades med riktiga pajsmulor med kaffesmak. I Sverige hade rätten troligen komponerats på ett helt annat sätt, här var det svarta vinbären som fick dominera och det hade nog blivit för syrligt för en svensk kock.

Sammanfattningsvis hade vi en riktigt trevlig kväll på Chef & Sommelier i Helsingfors, bemötandet var av toppklass från början till slut. Smakerna var vad jag känner som typiskt finska och Sasu Laukkonen har sin egen inriktning av det nynordiska med extrem känsla för rena smaker i sina råvaror. Enda fadäsen var lammrätten och jag kan verkligen rekommendera ett besök på Chef & Sommelier nästa gång du är i den finska huvudstaden.

Köket på Chef & Sommelier i Helsingfors

Bonusbild: Innan vi skulle gå ville jag ta en bild på min fru med köket i bakgrunden, direkt började Sasu Laukkonen och hans kollega att spexa, sköna människor på Chef & Sommelier!

Related Posts

8 länkar du inte borde missa – Matinspiration 35 2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *