Förrätt till nyår

by author page

2 comments Recept

Nyårsafton är mindre än en vecka bort och jag tänkte tipsa om förrätt till nyår.

Jag fullkomligt älskar att laga mat och tycker det är grymt kul att bjuda folk på det jag lagat. När det gäller nyårsafton vill jag dock spendera så lite tid som möjligt i köket, tanken är ju att man ska umgås så mycket som möjligt med sina gäster.

Rent traditionellt så är hummersoppa väldigt populärt som förrätt på nyårsafton, jag bjöd på det förra året, men vill inte upprepa det igen. Men jag kan inte släppa hummern och funderade länge och väl vad jag skulle laga till i stället. Till slut fastnade jag för lobster rolls, kopplingen till hummer finns där eftersom att det är mängder av hummerkött i en lobster roll. Lobster roll har också den fördelen att den tar minimalt med tid i relation till nedlagt arbete, du ska bara plocka köttet från hummern, blanda med några ingredienser och slänga i röran i ett smörstekt bröd. Boom!

Om du vill testa så kan jag rekommendera mitt recept på lobster rolls.

Förutom lobster rolls kommer jag också bjuda på pulled beef tacos, en rätt som rider lite på två av årets stora mattrender; pulled pork/beef och tacos. När det gäller tacos är uppläggningen väldigt viktig, jag vill fan inte att det ska se ut som något man hafsat ihop med vänsterhanden. Det viktigaste är storleken, ha små tortillas som bas. Antingen gör du det själv med masa harina (speciellt majsmjöl) eller så köper du färdiga vetetortillas (rätt många svenskar gillar inte majstortillas faktiskt) som du skär i mindre cirklar. Enklast är att ha ett helt fat med tacosen, så kan folk plocka hur många de själv vill ha och det är rätt smart eftersom att det faktiskt är en förrätt.

På dina tortillas lägger du pulled beef/pork, några majskorn, picklad rödlök och en limeklyfta. Som du ser på bilden så har jag en ljusgrön sås på min tacos, det är hemmagjord avokado-creme något du själv slänger ihop snabbt med mitt recept.

Om du inte gillar vare sig hummer eller tacos kanske en klassisk Toast Skagen kan passa? Det kräver inte heller speciellt mycket tid och går att förbereda rätt bra.

Imorgon tipsar jag om varmrätt och dessert till nyårsafton.

Hur ser din nyårsmeny ut i år?

Related Posts

Recept på avokado-creme

2 Comments

  1. Låter som du gör en god och mattrendig meny, kul att även ha att se tillbaka på om 10 år. Mattrender är verkligen härligt.
    Jag kommer troligen ha kavalkad på allt som jag tycker om och känns lite så där extra festligt. Anklever (ja mitt samvete gnager i mig som köper och tycker om det), skaldjur och något som är lite bortglömt ibland tycker jag, nämligen kalvbräss. Kalvbräss som i daterade kokböcker beskrivs ofta som en elegant bjudrätt. Känn på de orden, elegant bjudrätt – man vet ju att det kommer bli bra!

  2. Pingback: Varmrätt till nyår | In the Kitchen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *