Första försöket med köttkvarn – hamburgare på svensk högrev

Köttkvarn för att mala egna hamburgare

Köttkvarn är lösningen för att få till perfekta burgare hemma. Jag fick en i somras som passar till min Ankarsrum Assistent och nu har jag använt den första gången.

Innan jag ens kunde börja med malandet var jag tvungen att hitta en bruksanvisning för att se hur min köttkvarn skulle kopplas ihop. Min assistent är ungefär två år gammal, men köttkvarnen är säkert 30 år gammal och därför fanns inte instruktionen kvar. Till slut hittade jag bruksanvisningen på Ankarsrums hemsida och köttpreppandet kunde börja.

Köttkvarn som passar Ankarsrum Assistent

Köttråvara till mina hamburgare idag var högrev från Närke som jag skar ner i mindre bitar, saltade (enligt Heston Blumenthal ska man göra det innan malning) och satte in i frysen en timme ungefär för att få ner temperaturen på köttet. Efter frysning kunde jag mala äntligen, woohoo! Det här är första gången i vuxen ålder som jag maler kött, som barn var jag ofta med hos mina kusiner för att stycka och mala, så jag har ändå lite erfarenhet.

Efter malning i köttkvarn plastade jag in köttfärsen

Målet är att man ska få köttsträngarna att lägga sig likt spagetti så att det bildas en korv som man skär skivor av och lägger i stekpannan. Tanken med det är att få luftig konsistens samtidigt som ”fibrerna” i burgarna går åt samma håll som dina tänder och köttet känns därmed ännu mörare. Det blev inte helt perfekt för mig denna gång, ”fibrerna” låg inte hundra procent åt samma håll, men det blir bättre nästa gång. Efter malningen svepte jag in köttfärsen i plastfolie och slängde in i kylen ungefär två timmar.

Efter malningen var det inte så avancerat, jag skar upp skivor och la i min Le Creuset-stekpanna. Någon minut innan jag var nöjd med stekningen lade jag på Emmentaler-ost, min favoritost på hamburgare för tillfället. Lärdom av dagens stekning; ännu varmare panna, det blev lite well done i mitten.

Här har du min hamburgare i slider-format. Brödet är en klassisk källarfranska (ett rätt bra hamburgerbröd faktiskt om du inte kan köpa det så kallade Flippin’-brödet eller hinner baka själv) och i övrigt var det In-N-Out-dressing, romansallat och ketchup i, en enkel och väldigt god hamburgare. Konsistensen blev sådär grym som jag hoppades på och jag kommer definitivt mala kött själv nästa gång jag gör hamburgare och då blir det säkert ännu bättre.

6 Comments

  1. Pingback: Helgens länktips om bakning vecka 46 | Kakbloggen - recept på cupcakes kakor fika bullar kladdkaka och semlor

    1. Tycker det är lite trist att det ibland kommer ”sanningar” angående mat. Oftast har de ju en viss logik men när det gäller hamburgare tycker jag det ska vara rätt kompakt, jag hatar konsistensen på en relativt opressad pannbiff t ex, luftig vill alla inte ha det alltså..

      1. Ja, det skiftar vad som är ”sanningar” om hur något ska vara, det verkar dock som att lägret som vill ha luftigt har vind i seglen just. Självklart tycker jag dock att man ska göra precis som man själv vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *