Gotland Whisky – besök på destilleriet

by author page

3 comments Nyheter

gotland-whisky-1

Mackmyra var första svenska whiskeydestilleriet och i deras fotspår hittar vi bland annat Gotland Whisky. Destilleriet bildades redan 2004, men det var först 2012 som de första dropparna destillerades. Jag har varit och besökt Gotland Whisky.

gotland-whisky-6
Gotland Whisky håller till i det gamla sockerbruket i Roma, strax söder om Visby. Destilleriet ägs av 1400 aktieägare och man har byggt upp sin verksamhet helt utan lån.

gotland-whisky-4
Längst till vänster i bild ser du Anders Stumble, vd på Gotland Whisky och den person som visade oss runt på destilleriet. Tillsammans med Henry Cockburn (som jobbat för Bowmore i många år) håller han på att ta fram en single malt-whiskey av skotskt snitt.

Vi gick runt på destilleriet och kollade på hela anläggningen, det som var roligast i bildväg var kopparpannorna som du ser överst i detta inlägg. Kapaciteten är hela 60 000 liter whiskey om året, vilket nog kommer ta ett tag innan man når upp till.

gotland-whisky-2
Isle of Lime betyder Kalkets ö och syftar på kalkstenen som det finns så mycket av på Gotland, det är varumärket som Gotland Whisky kommer marknadsföra sin första whisky med. Det snygga whiskeyglaset på bilden kommer från Riedel och Gotland Whisky säljer glaset med sin logga på.

gotland-whisky-3
Gotland Whisky har ingen färdig whiskey än, men vi fick smaka på deras råsprit under den guidade turen. Råspriten smakade förvånansvärt bra. På bilden ser du råsprit i två olika flaskor, den till vänster har lagrats i bourbontunnor i tre månader och den till höger i tunnor från Laphroaig under ett års tid. Trots att den bara lagrats i tre månader, har spriten från bourbonfaten en betydligt mer påtaglig färg.

2015 ska första whiskeyn börja säljas ut till kund och det ska bli spännande att följa Gotland Whiskys utveckling. Om du vill veta mer om destilleriet rekommenderar jag deras hemsida.

gotland-whisky-5

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *