Günters korvkiosk

Günters korv på Karlbergsvägen 66 i Vasastan

by author page

6 comments Nyheter

Günters korvkiosk

Günters korvkiosk på Karlbergsvägen i Stockholm är en riktig klassiker, ett måste-ställe att besöka om du är det minsta matintresserad.

Första gången jag bekantade mig med den legendariska korvkiosken Günters i Birkastan var våren 2008 när jag praktiserade på pryltidningen M3. En sunkig korvkiosk med rolig slogan (”När åt du en korv sist”) och en maskot som såg ut som en bajskorv. Ganska snabbt fick jag veta att det var mer än så. Günters var en institution startad av en tysk gubbe (numera avliden) som gett namn till kiosken.

Aha, korvar är väl inte så spännande. Men korvmojen var annat än bara en Sibylla-månglare. Flera år före hetsen med hemmagjord korv och mjölksyrad kål fanns Günters där som ett alternativ. Istället för köttindustrins version av nose-to-tail-med-utfyllnadsämnen-korvar erbjöds man korv som smakade något.

Nu 2013 jobbar jag ett stenkast från Günters och jag har noterat några saker.

1. Alla typer av människor handlar korv i kiosken. Hantverkarsnubbarna med tatueringar står där så klart, men också kostymfolket (ofta viskande och lika försiktiga i kön som om de köade till soup nazis soppkök i Seinfeld).

2. Hoihoi-såsen är ett måste, exakt vad såsen består av vet nog ingen (vissa tror att det är chimichurrisås).

3. Mannen i kiosken är opåverkad huruvida det är två personer eller tjugotvå personer i kön, det är en eller max två samtidiga beställningar. Det här är ett stort mysterium, utan att stressa hade han i alla fall kunnat dubbla tempot och få ännu nöjdare kunder.

4. När jag käkar korv från Günters är det nog enda gången som jag inte skäms att jag äter just korv till lunch.

5. Det har aldrig hänt att det inte är kö. Någonsin.

6. Bästa upplägget för att äta korv från den famösa korvmojen är när det regnar, då är det lite mindre kö.

7. Jag slås fortfarande av varför nästan ingen annan korvkiosk i Stockholm satsar på korv av bättre kvalitet.

8. Jag står alltid och funderar på vilken korv jag ska välja, men lik förbannat hamnar det alltid en enkel eller dubbel kabanoss i mitt bröd.

6 Comments

 1. Du har fastnat i nystammisfåran.
  Blanda upp med några kombinationstips från gammstammisar (hörda i kön men med mina smeknamn):

  Tyskhånglet – Dubbel thüringer med tysk senap, surkål och lika delar ört+starksås. Ta mycket sås både i botten och toppen, typ 3+3 nere och 2+2 uppe. En stadig tur per Mercedes.

  Starke Sven – Dubbel paprika med stark svensk senap, lite surkål, gurkmajonnäs, 1 del ört till 2 delar starkt. Minst 4 skopor hoj, men vissa tar uppemot tio. Då blir det dock en Efva Kraut istället. Har aldrig sett någon häva hoj som då.

  Afro-deutsche Lamm – Dubbel merguez med currysås, lite surkål, 2 delar ört till 1 del starkt. Krallig kombo som kräver olika mycket hoj beroende på hur stark lammkorv som finns hemma. Fråga och få svar!

  Sen får du börja blanda fritt. Typ 1 paprika + 1 thüringer, 1 kabanoss + 1 merguez osv. Det går bra att blanda korvhalvor om du beställer åt en eller ett par kompisar också. Drick trocadero, äppeljuice eller öl till, beroende på sinnesstämning och utrymme.

  Missa inte den tyska vegetariska korven om den mot förmodan finns inne (en gång på fem år) Underbart salvia- och timjandoftande. Har du veggovänner med dig kan de förresten få en god rulle av rostat bröd, såser och surkål istället. Mycket prisvärd om än något mindre mättande.

  För allt i världen: se till att ingen ber om räksallad!
  Förra ägaren skickade iväg en göteborgare mot Mariannes innan han slängde igen luckan med orden: ”Räkorna däråt – jag säljer wurst!”

 2. Pingback: Korvlunchen som utmanar Günters korvkiosk | In the Kitchen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *