Fin bro i Amsterdam

10+ heta tips till Amsterdam

by author page

1 comment Resor

Fin bro i Amsterdam

Jag gillar verkligen Nederländernas huvudstad och här får du mina favoriter med tips på saker att göra i Amsterdam.

Bageriet Lanskroon i Amsterdam

1. Lanskroon, Singel 385

Första du ska göra när du kommer till Amsterdam är att springa till Lanskroon för att köpa stroopwafel (sirapsvåffla), ett härligt kex med sirap emellan. Holländarna verkar gilla söta saker och det är nog därför stroopwafel är en sån favorit. Bäst på det populära bakverket sägs Lanskroon vara, men frågar du mig så funkar det med våfflorna du köper i vanliga affärer också.

Ale från Brouwerij 't IJ i Nederländerna

2. Drick öl i mängder

Amsterdam har många mysiga ölkaféer och närheten till Belgien har påverkat även den nederländska ölscenen. Det finns också en del mikrobryggerier inne i staden, bland annat Brouwerij ’t IJ (ungefär The IJ Brewery på engelska). Och om du undrar, Heineken eller Amstel är inte något du ska dricka och det där ”when in Rome” gäller inte. Okej?

Red Light District i Amsterdam

3. Besök Red Light District

I Red Light District finns mängder av prostituerade och strippklubbar, men det är inte för att köpa horor som du ska dit. Oavsett vad man tycker om hela grejen så är det väldigt fascinerande att gå runt och kolla. Och det finns faktiskt en del bra restauranger i området,  en tipsar jag om här under.

Havsaborre från Blauw aan-dee Wal i Amsterdam

4. Blauw aan de Wal

In i en gränd i Red Light District hittar du restaurangfynder Blauw aan de Wal, en mysig och väldigt personlig restaurang med bra pris. Läs gärna min utförliga recension med mer bilder från restaurangen.

Fin utsikt över en kanal i Amsterdam

5. Vandra runt bland kanalerna

Det går knappt att tröttna på att bara gå runt och kolla på Amsterdams alla kanaler, välbevarade historiska byggnader och jättefina broar. För dig som gillar att gå på museum så finns en hel del att hämta som Anne Franks hus, Hermitage och Väskmuseet (sic!). Var dock beredd på att det är långa köer till museerna.

Pannkaka i Amsterdam

6. Ät pannkakor

En av de största usparna med Nederländerna är pannkakorna, ett av få länder där det är allmänt accepterat att vuxna människor äter det som huvudrätt. I Sverige äter vi pannkakor med sylt, holländarna har testat lite mer och det går att få det mesta (tänk pizzaingredienser ungefär) du kan tänka dig. Populärast är det med äpple och bacon.

Poffertjes på pannkaksrestaurang i Amsterdam

7. Ät ännu mer (små) pannkakor

Poffertjes är små, porösa pannkaksplättar som man äter som efterrätt. Det är väldigt gott med florsocker och smör på, sen gör det inte ont med lite glass på toppen.

Blomstermarknaden i Amsterdam

8. Blomstermarknaden

Nederländerna är kända för sina tulpaner, men på blomstermarknaden i Amsterdam finns det mycket mer än så. Ett jättestort utbud av olika blommor till en bråkdel av priset i Sverige.

Ostbutik i Amsterdam

9. Ost

Passa på att gå in i ostaffärerna för lite gratis smakprov och köp med hem om du gillar något.

Heineken Experience i Amsterdam

10. Heineken Experience

Precis som att jag tycker du ska undvika att dricka Heineken så ska du för allt i världen också undvika det gigantiska upplevelsehuset Heineken Experience. Tänk dig Finlandsfärja, brandade Heinekenprodukter och museum, inte bra.
The Butcher i Amsterdam har en väldigt bra hamburgare

11. Amsterdam har bra hamburgare

Du vill inte sitta och trycka på en restaurang hela dagarna, då är hamburgare ett bra alternativ. Den bästa hamburgaren äter du på The Butcher och en rätt bra kedjeburgare hittar du på Burger Bar.

Dam Café på De Bijenkorf i Amsterdam

12. Dam Café i De Bijenkorf

Amsterdams motsvarighet till NK heter De Bijenkorf och själva varuhuset är inte så märkvärdigt. Det jag vill tipsa om är däremot Dam Café, ett ställe där du kan få lite lugn om du hänger i centrum.

Scones från De Bakkerswinkel i Amsterdam

13. De Bakkerswinkel

På De Bakkerswinkel hittar du väldigt bra frukost, läs gärna min lite mer utförliga recension av stället, med massor av bilder.

Fina hus i kanalen i Amsterdam

14. Båttur bland Amsterdams kanaler

Något du inte får missa är att åka båt runt stadens alla kanaler för att se staden från ännu fler vinklar. Det finns många olika bolag att välja mellan och den vi åkte med heter See Amsterdam.

Andreas Ivarsson åker kanaltur i Amsterdam

Saknar du något i min guide? Skriv gärna det i kommentarerna.

 

1 Comment

  1. Hej, tack för bra tips! Har varit i Amsterdam ett par gånger i maj och juni. Jag undrar nu om du har några bra förslag på saker att göra i jan/feb (jag ska dit och jobba då)? Har du varit där då?
    Tack 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *