Jag har testat världens bästa öl

Belgiska Westvleteren XII anses av väldigt många som världens bästa öl (bland annat om du kollar Ratebeer.com, så rankas ölen som etta och de andra två ölen från samma bryggeri rankas också högt) och jag har äntligen testat den.

Westvleteren bryggs av munkar i klostret Sankt Sixtus av Westvleteren i Belgien och bryggeriet är ett av de totalt sju bryggerier som har tillstånd att kalla sitt öl för trappist. Varför brygger ett gäng med munkar öl då? Det är enbart för att kunna betala kostnaderna för sin verksamhet (lite som när Aftonbladet/Expressen/med flera började sälja dvd-filmer med sina tidningar…).

Det som gör Westvleteren extra exklusivt är att det är det trappistbryggeri som har allra lägst produktion, och det finns väldigt sällan att köpa utanför Belgiens gränser. Ett undantag från det var för något år sedan när klostret skulle renoveras och munkarna behövde lite extra flis till det bygget. Då fanns till och med Westvleteren att beställa från Systembolaget, de totalt 1 400 flaskorna tog dock slut på bara några sekunder.

Hur i hela friden fick jag då tag på en flaska Westvleteren XII? Jag har kanske världens bästa fru, hon köpte den till mig när hon var i Bryssel för några dagar sen och jag fick den på Alla hjärtans dag!

Flaskan Westvleteren kommer i är väldigt speciell, en liten flaska helt utan etikett och med en utbuktning på halsen med texten TRAPPISTBIER. Enda informationen om ölen finns på kapsylen, där kan man bland annat se ett bäst före-datum. Nu är det ju så att Westvleteren XII tjänar på lagring och bäst före-datumet kan man nog skita i, däremot talar det om när ölen tappades på flaskan (tre år före bäst före-datum). På min står det 23.05.16, alltså tappades den 23 maj 2013, det kanske är för tidigt att dricka den redan nu, men jag kunde inte hålla mig.

Det finns så klart speciella glas till Westvleteren XII, men något sådant finns inte i min ägo. Jag valde till slut glaset Taster från Orrefors nya serier Beer som släpps i mars. Jag öppnade kapsylen och kunde inte hålla mig från att börja lukta i flaskan. Mmmmmm!

Jag började med att fylla halva glaset, en halvmörk vätska med en beige skumkrona på toppen. Det doftar jäst, karamellkola, lite mörk choklad och aprikos.

Så blev det dags för första klunken! Det smakade kraftigt av malt, mörk choklad, kola och lite marsipan, eftersmaken bjöd på lite bitterhet och smaken stannar kvar länge i munnen. Westvleteren XII ligger på hela 10,2 %, men att den var så stark märktes inte på smaken.

Vad tycker jag då om Westvleteren XII? En riktigt bra öl och jag förstår varför den rankas så högt. Om jag får chansen fler gånger kommer jag att köpa ett gäng flaskor och lagra.

Har du provat Westvleteren XII? Och vad har du för favoritöl?

1 Comment

  1. Provade den igår kväll. Finns faktiskt några få flaskor kvar på Belgobaren i Stockholm. En fantastisk smak, men ska jag vara ärlig så har jag druckit mycket ”godare” öl, eller mer i min smak. Men som helhet förstår jag att den rankas som världens bästa öl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *