Test av japansk whisky – Yamazaki

Gilla inlägget:

Japansk whisky från Yamazaki

På min resa där jag upptäcker whisky och andra spritdrycker har vi nu kommit till japansk whisky, häromdagen testade jag tre olika sorter från Yamazaki (och en intressant bonus utan koppling till Japan).

Jag satt tillsammans med mina svärföräldrar som är riktigt whiskynördar, framför allt brukar de dricka skotsk whisky, vilket bäddade för helt olika upplevelser när vi provade eftersom att jag mest druckit bourbon senaste 2-3 åren.

Innan vi provade de tre japanska whisky-sorterna högg vi in på en av Grant’s senaste nyheter inom blended whisky, Grant’s Nordic Oak som lagrats på ekfat gjorda på trä från Sverige, Norge och Finland.

Det första som mötte mig var doften, mycket sötma och banan tillsammans med annan fruktighet. Smaken var söt och fruktig tillsammans med lite vaniljtoner och diskret rökighet. Eftersmaken var söt och fruktig. Grant’s Nordic Oak kostar 299 kr på Systembolaget och har artikelnummer 85904.

Efter uppvärmningen blev det dags för tre olika varianter av Yamazaki-whisky, Yamazki Mizunara, Yamazaki Bourbon Barrel och Yamazaki Single Malt 12-årig.

Yamazaki Bourbon Barrel doftade av vanilj, kola, örter och frukt. Även smakmässigt var det mycket vanilj, kola, söta toner av honung och frukt. Vaniljen och frukten fortsatte ända igenom och stannade kvar i eftersmaken.

Yamazaki Bourbon Barrel kostar 997 kr på Systembolaget och har artikelnummer 40403.

Yamazaki Mizunara var den mest intressanta whiskyn denna gång, den hade släppts endast på 24 flaskor på Systembolaget och det var också den dyraste i kvällens line up. Vad betyder Mizunara då? Jag hittade lite info på distributören Philipson Söderbergs hemsida: ”Suntory började använda det inhemska träslaget Mizunara, som är en typ av japansk ek, efter andra världskriget när tillgången på importerad ek var begränsad. Mizunara var långt ifrån ett idealiskt material, dess mjukhet gjorde att tunnorna hade en tendens att läcka vilket skapade många problem och whiskymakarna hade få snälla ord att säga om Mizunara på den tiden. Idag överskuggas detta av de unika fördelar faten har genom att ge whiskyn toner av sandelträ och aloe”. Mizunara är träslaget alltså!

Yamazaki Mizunara stack ut ordentligt doftmässigt och jag kände päron, mynta och kokos, en enorm skillnad jämfört med Yamazaki Bourbon Barrel. Smaken innehöll päron, kanel, kokos och lite rökighet, samtidigt var den ordentligt spritig. Eftersmaken dröjde kvar länge, och var lite söt.

Yamazaki Mizunara kostade 2495 kr och fanns tillfälligt på Systembolaget, men den verkar gå att få tag på i några webbshoppar för de som är intresserade.

Under tiden jag provade Mizunara och Bourbon Barrel använde jag Yamazaki Single Malt 12-årig som lite måttstock. Det är en smakrik whisky som jag provat tidigare, men när jag ställde den mot de mer exklusivare sorterna stod den sig slätt.

2 Comments

  1. Jag har testat två japanska whisky men jag kommer inte ihåg vad dom hette. Det var nog av det billigare slaget. Men jag tyckte riktigt bra om dom. Min fråga är om du tyckte att Yamazaki Mizunara var värt sitt pris och om en riktig whisky-fantast bör ge den en chans?

    1. Jag tyckte att Yamazaki Mizunara verkligen var en spännande whisky, men 2 500 kronor kanske är lite mycket om man sak chansa. Kanske smartast att testa den i en bar eller liknande först.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *