Saftig hamburgare från Shake Shack

Livsmedelsverket utvecklar om halvråa hamburgare

by author page

3 comments Nyheter
Gilla inlägget:

Saftig hamburgare från Shake Shack

Häromdagen gick Livsmedelsverket ut med ett pressmeddelande och varnade för att trenden med ”halvråa hamburgare” leder till stor risk för matförgiftning. Jag tyckte att pressmeddelandet var slarvigt och lite vagt, men nu har jag pratat med Livsmedelsverket och fått lite mer svar.

Jag kommenterade pressmeddelandet i inlägget Livsmedelsverkets syn på hamburgare, där jag bland annat skrev:

Enligt Livsmedelsverket är det en växande trend att äta halvråa hamburgare (rubriken på pressmeddelandet är Farlig trend med halvråa hamburgare), jag verkar ha missat det totalt i så fall. Jag håller med om att det är jättetrendigt med hamburgare, men att kategorisera det som halvrått (bara för att vi svenskar tröttnat på till skosule-konsistens stekta hamburgare och istället vill ha det medium eller liknande) tycker jag verkligen är att missa målet.

Jag saknade tydlighet och statistik i pressmeddelandet – det blev lite väl ”snuttifierat”. Till slut fick jag tag på Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket, och han svarade på mina frågor.

Varför varnar ni för icke well done-tillagade hamburgare?

– Det kan finnas hälsofarliga bakterier i kött, vi är oroliga. Och det kan räcka med väldigt få bakterier för att man ska bli smittad, säger Mats Lindblad.

Mats Lindblad sa också att tidpunkten för utskicket har att göra med att grillsäsongen är här och då är hygienen ännu viktigare än om man till exempel steker hamburgare. Med tanke på hur allvarlig tonen var i pressmeddelandet så undrade jag varför man gick ut så hårt, det fanns faktiskt ingen statistik (som stöder resonemanget) presenterad.

Har vi haft några stora utbrott där folk blivit matförgiftade av hamburgare?

– Vi har haft en del utbrott i Sverige med hamburgare, köttfärsbiffar eller rå köttfärs. Det har varit mer i USA och en del i Holland där man äter rätt så mycket råbiff.

Jag ifrågasatte att Livsmedelsverket gått ut så hårt med tanke på att hamburgerätandet exploderat i Sverige och att vi troligen aldrig ätit så många hamburgare som inte varit well done-tillagade.

Med tanke på det, borde inte antalet matförgiftade av hamburgare ökat i Sverige senaste året?

– Vi har haft ett något ökat antal fall av mindre smittor (något fåtal personer alltså). Det finns en viss ökning och något fler rapporter.

Har ni några siffror så man kan se om det faktiskt har ökat?

– Det finns inga siffror. Ökningen baseras på det vi vet, med något fler rapporter om matförgiftning.

Med tanke på risken för matförgiftning som Livsmedelsverket målar upp så menade jag att det är konstigt att det inte skett något större utbrott i Sverige. Jag förklarade att min tolkning är att Livsmedelsverket går lite på magkänsla när man säger att antalet matförgiftade av hamburgare har ökat i vårt land. Mats Lindblad gillade inte den formuleringen, han såg det snarare som att Livsmedelsverket bedömer risken mot bakgrund av att det finns hälsofarliga bakterier i rått kött. Vi lämnade den delen av intervjun och det fanns alltså en anledning till varför Livsmedelsverket var så vaga i sitt pressmeddelande – det finns ingen statistik alls, bara ett fåtal fall. Ridå!

Man får dock tänka på en sak, risken för att bli smittad finns ändå, även om den är mindre än vad Livsmedelsverket vill få det till. Så vi fortsatte intervjun med lite andra frågor.

Är det lika stor risk med en fryst ”köttpuck” (spillbitar, lägre kvalitet) som om man till exempel maler högrev i en kvarn som man vet är ren?

– Kött som är dedikerat till köttfärs har större risker eftersom att det kan vara en mängd olika styckdelar. ”Bättre bitar” har mindre risk att innehålla bakterierna som gör att man blir matförgiftad. Det bästa man kan göra är att utgå från ett helt stycke kött och putsa ytan, då minskar man risken för matförgiftning betydligt.

Jag avslutade intervjun med att fråga hur Mats Lindblad själv vill ha sin hamburgare.

– Den ska vara genomstekt, med hemgjord majonnäs, lök, tomat och sallad.

Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att det inte finns någon större anledning att vara orolig när man äter medium-stekta hamburgare, men det är bra att steka lite extra när man kör hamburgarna på grillen hemma. Och glöm inte att du oavsett vad du grillar hemma måste tänka extra mycket på hygienen.

3 Comments

  1. Som jag förstått det så har det inte varit ett ökat antal fall säkert kopplade till hamburgare. Det som är problemet är att antalet fall av smitta med EHEC ökar och att det kan komma från grönsaker eller kött. Efter ett fall inkommit är det mycket svårt att kunna koppla det till exakt orsak. Därmed är statistiken lite missvisande för vilket livsmedel som är orsaken.

    Jag tror därför att Livsmedelsverket vill agera förebyggande då man inte vill riskera ett utbrott som med Jack in the box 1993 och då blir det kanske lite skrämselpropaganda.

    1. Helt klart måste Livsmedelsverket vara spetsiga när de går ut med information, jag försökte reda ut vad som låg bakom. Dock är Livsmedelsverket väldigt säkra (har frågat, då jag hade samma fundering som du) på att EHEC-fallen alltid har koppling till köttet.

      1. Ja de fall som uppmärksammats med de två pojkarna var från hamburgare men 2012 var det 241 rapporterade inhemska fall av EHEC (Smittskyddsinstitutet). Problemet är att det varit svårt att koppla till smittkällan i de flesta fall. Vanligaste smittvägarna är direktkontakt med djur, människor, grönsaker eller kött.

        Precis som representanten från Livsmedelsverket ovan nämner så gör de en riskbedöming utifrån detta.

        Tyvärr är det väl så att vi som har ett intresse och kunskap av mat sköter hygienen men om trenden ökar så finns det en risk att de som inte gör det får problem. Jag antar att är där Livsmedelsverket vill försöka påverka. Dock tycker även jag att de borde vara mer noggranna i vad de skriver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *