Hamburgare från Shake Shack

Livsmedelsverkets syn på hamburgare

by author page

4 comments Nyheter

Hamburgare från Shake Shack

Nu har Livsmedelsverket släppt det konstigaste utspelet någonsin, i ett väldigt vagt pressmeddelande varnar man för att hamburgare som inte steks well done ökar risken för matförgiftning.

Enligt Livsmedelsverket är det en växande trend att äta halvråa hamburgare (rubriken på pressmeddelandet är Farlig trend med halvråa hamburgare), jag verkar ha missat det totalt i så fall. Jag håller med om att det är jättetrendigt med hamburgare, men att kategorisera det som halvrått (bara för att vi svenskar tröttnat på till skosule-konsistens stekta hamburgare och istället vill ha det medium eller liknande) tycker jag verkligen är att missa målet.

Om jag försöker bortse från detta så tolkar jag det som att Livsmedelsverket tycker att det är viktigt med god hygien när man gör hamburgare. Det håller jag helt med om, det handlar ändå om malt kött, något som är känsligare än hela styckdetaljer. Hygienen blir ännu viktigare nu under grillsäsongen, men att skrämmas med såna här utspel verkar bara väldigt dumt.

I pressmeddelandet skriver man bland annat:

Ett av utbrotten rörde två pojkar i Västerås som upptäckte att de hamburgare de åt inte var helt genomstekta. De hade hunnit äta ett par tuggor och slängde resten. Tyvärr ledde denna lilla mängd till att de tre till fyra dagar senare måste läggas in på sjukhus med magsmärtor och blodiga diarréer. I andra fall har små smakprov av rå köttfärs orsakat svåra maginfektioner.

Är det verkligen klarlagt att pojkarna blev sjuka på grund av stekgraden eller på grund av att köttet hanterats ohygieniskt eller rent av att det var dåligt kött från början? Nej, väldigt vagt som sagt. I sista meningen blandar man också in helt rå köttfärs och är även där väldigt vag med inledning ”i andra fall”. Man nämner inte någonstans hur vanligt dessa utbrott är.

Jag ska erkänna en sak, jag är inte mikrobiolog likt Christina Lantz på Livsmedelsverket, men det verkar som att hon och hennes kollegor spenderat lite väl mycket tid i labbet, kanske skulle de istället ge sig ut i verkligheten också. Vad är nästa grej? Varningstext på restauranger som serverar råbiff?

Läs gärna pressmeddelandet, vore intressant att se om du håller med mig eller om jag gjort tolkningar helt åt helvete.

4 Comments

  1. Som jag förstått det har antalet fall av matförgiftning på grund av dåligt tillredda hamburgare faktiskt ökat. Ju mer populärt med hamburgare desto fler fall. Dock är jag ganska övertygad om att i fallet med de två pojkarna inte berodde på att de som tillredde dem tyckte att det skulle smaka bättre med icke genomstekt burgare utan snarare att de inte hade koll på stekning. Det är viss skillnad att äta hamburgare på en bra restaurang och på ett idrottsevenmang.

    1. Ja, jag tror också det kan ha ökat med fall av matförgiftning. Det stora problemet är dock att Livsmedelsverket är alldeles för vaga och då blir det ungefär så här att man undrar om folket på Livsmedelsverket är kloka.

  2. Vad de borde varna för är köttfärs där du inte vet hur det har hanterat och vilket ursprung det har. Om du litar på hur din kötthandlare/restaurang hanterar sitt kött, att de ser till att köttet aldrig kommer i kontakt med tarmarna där ehoc finns så är det inga problem. Hamburgare ska med fördel ätas max medium… 🙂

    1. Ja, det är väldigt otydligt pressmeddelande. Att säga att _ALLA_ hamburgare ska stekas well done är väldigt förenklat, speciellt med tanke på att jag aldrig blivit dålig i magen av hamburgare.

Lämna ett svar till Andreas Ivarsson Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *