Lake och ostrontartar på Lux Stockholm

Lux Stockholm recension

Lake och ostrontartar på Lux Stockholm

Lux Stockholm ligger på Lilla Essingen i Stockholm och jag testade deras avsmakningsmeny för ett tag sedan – här kommer min recension.

Troligen har jag en av världens bästa ”kvarterskrogar”, jag bor bara 50 meter från restaurang Lux. Trots närheten har jag inte besökt krogen, tills nu alltså. Restaurangen är just nu ute till försäljning och därför skred jag till verket innan det skedde, vill ju passa på att äta där innan Michelin-stjärnan försvinner.

Värt att tillägga innan jag börjar är att detta är första restaurangen med Michelin-stjärna som jag besöker i Sverige, tidigare har jag bara ätit så prisad mat i New York och London. När man kommer in till Lux Stockholm får man välja mellan deras avsmakningsmeny och en lite mindre som har fem rätter. Jag och min sambo fastnade för avsmakningsmenyn med dryckespaket för 1980 kronor (1250 kronor utan dryck). Tyvärr fotade vi inte av alla rätter, men här kommer några bilder i alla fall.

Den första rätten vi fick in var en macaron med färskpotatis, matjessill och gräddfil. En väldigt speciell kombination, men jag gillade den verkligen. Den söta mandelsmaken med sältan från sillen och syra från gräddfilen. Var dessutom vackert att titta på (synd att jag inte har en bild, men du får tro mig…).

Sorbet på Lux Stockholm

Det här var en sorbet med smak av gurka och krutonger. Fräsch och god.

Bilden som ligger överst i inlägget visar mälarfiskad, buljongsjuden lake med ostrontartar, pepparrot, potatisskum och ramslök. Väldigt god rätt, gillade speciellt ostrontartaren.

Krämbakat jumboägg på Lux Stockholm

En av de bästa rätterna innehöll ett stort ägg, krämbakat jumboägg från Sanda hönseri med laxkaviar, frasigt kycklingskinn, dragondressing och färsklök. Jag är inget superfan av kokta ägg, men såna här anrättningar fick till och med mig på fall. Underbart, krämigt skum som passade jättebra med grönsakerna, ägget och laxkaviar.

Min absoluta favorit från kvällen var stekt havskräfta från fjällbacka med rotsellerichips, kräftsmör, citronkräm och quinoa. Och en annan grym rätt var rostad hel primörkyckling från Hagby gård med anklever, stekta toppmurklor, sesamkrisp och sky.

Kyld nässelsoppa på Lux Stockholm

Kyld nässelsoppa är ingen favorit hos mig, men allt som landar framför mig behöver inte vara en hit.

Lagom till att magen töjts ut ordentligt blev det dags för dessert, först fattiga riddare med karamelliserad rabarber, glass på getmjölk från gullspira gård och kanderad timjan. Det följdes av sorbet och inkokning på färsk mispel med maränger, havtorn och frusen vaniljparfait.

Trädgårdschoklad och marmelad på Lux Stockholm

Sist ut av desserterna var något som Lux kallar för trädgårdschoklad och marmelad. Från vänster ser vi chokladdoppad persilja, fudge, chokladpralin och marmelad. Det var ingen superhit, men okej ändå. Min favorit bland desserterna var fattiga riddaren.

Mintklubba på Lux Stockholm

Sista vi intog på Lux var kaffe med mintklubba, fick oss att plocka fram barnasinnet igen.

Andreas Ivarsson på Lux Stockholm

Sammanfattningsvis var mitt besök på Lux Stockholm riktigt bra. Matupplevelser av hög klass kompletterat av service av samma klass. Om du inte ätit på Lux än så tycker jag att du ska dra dit innan stället säljs.

Related Posts

Flaskor med Wedding Ale Flaskning av Lilla Essingen Wedding Ale

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *