Maten i Seychellerna

by author page

1 comment Resor

Jag har varit bortrest i två veckor på bröllopsresa, Seychellerna var målet för resan. Tanken med resan var att koppla bort jobb och bloggandet ett tag. Det lyckades sådär om jag får vara ärlig. Jobbet kunde jag koppla bort efter några dagar, men jag insåg att jag inte kan ta ledigt från matbloggandet eftersom att jag inte ens ville det. Här kommer några betraktelser från Seychellerna av en riktig matnörd.

Inför resan gjorde jag lite matresearch och blev något klokare. I önationen Seychellerna äter man mycket fisk, skaldjur, frukt och ris. Det inhemska köket kallar man för creole och det är en mix av franskt, afrikanskt och indiskt. Att Seychellerna var en brittisk koloni fram till 1976 har alltså inte gjort något större avtryck i köket. Konstigt.


Färsk kokos är så himla gott.

Första anhalt på semestern var hotellet L’Archipel, som låg lite avsides på ön Praslin och därför åt vi i stort sett bara på hotellets två restauranger. Det jag kommer minnas är tillgången på färsk frukt och kokos varje morgon till frukost. En underdrift att mangon, bananerna och papayan smakar lite bättre än den man köper på ICA. Annars när det gällde frukosten så märkte man av det franska arvet, tunna pannkakor (inte amerikanska alltså), nybakade croissanter och pain de raisins varje morgon!

Det bästa jag åt på hela första veckan var en curry med räkor, krämig och mycket hetta. Till det hade jag ris och mango chutney. Kan nästan fortfarande känna smaken om jag blundar! Kanske ska ge mig på att göra en räkcurry hemma snart.


Bananer snart redo att plockas.

Andra veckan var vi på den pyttelilla ön La Digue, bara 2000 invånare och knappt några bilar. När vi var där bodde vi lite mer centralt och kunde utforska lite mer. Förutom två av världens vackraste stränder (enligt National Geographics) köpte vi färska vaniljstänger och kanel från öns plantage, ska bli riktigt kul att använda hemma.

Samma dag som vi köpte vaniljstängerna gjorde jag en intressant (och tråkig) upptäckt. Vid middagen på kvällen serverades bland annat bread pudding med vaniljsås. Tyvärr inte riktig vaniljsås dock. Nej, den sorgliga, klumpiga såsen var snarare som den marsánsås vi svenskar är vana vid. Även solen har sina fläckar alltså.
Mina exempel sätter fingret på vad Seychellisk mat är för mig, en mix av olika kök med utgång från lokala råvaror (förutom fusket med vaniljsåsen), precis det jag tycker vi borde bli bättre på i Sverige.

Det konstigaste med Seychellerna är glassen. Trots att det är så varmt och att landet lever på turismen är det väldigt dålig tillgång på glass. Det är för varmt kanske du tänker. Nja, jag tror inte det är en hållbar ursäkt eftersom att det finns frysar med mat i varenda butik, men bara en av tio hade glass i sina frysar. Du får ett gratis tips av mig om du vill bli rik: öppna en glassbar i La Passe på ön La Digue i Seychellerna.


SeyBrew är Seychellernas egen öl.

Tips från mig

Läs även om ölkulturen i Seychellerna, jag gjorde några intressanta upptäckter!

1 Comment

  1. Pingback: Ölkulturen i Seychellerna | In the Kitchen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *