Matinspiration vecka 17 2013

Ankhjärta med rädisor från St John's restaurant i London

Veckans matinspiration med läsning om mat och matkultur som du kanske inte hunnit med tidigare i veckan.

Den här veckan sitter jag på min uteplats, bara några meter från Mälaren med utsikt över Långholmen och Stockholms stadshus. Innan idag har jag planterat lite förkultiverade (tror det heter så) morötter så att det är redo för planteringen i pallkragen om några veckor. Förra veckan berättade jag om min sådd och hittills denna vecka så har solros, ruccola/senapskål, basilika och tomater börjat skjuta upp skott ur jorden.

Men nu hoppar vi över till det du kom hit för, matinspiration i textform.

En stor trend är att smaksätta sitt vatten med diverse bär och frukter, du vet lite som Loka/Ramlösa/etc gjort i hundra år (nästan) eller som din mormor gjort med citronvatten i säkert hundra år också. Jag vet inte riktigt varför det blivit en trend, men jag läser allt oftare artiklar som tar upp vattensmaksättandet. Gigantiska matsajten Serious Eats intressanta artikel 5 Common Mistakes People Make With DIY Infusions är så fantastisk, jag visste inte att det fanns fem vanliga misstag eller att du kunde misslyckas med vattensmaksättning…

Den nördigaste matbloggaren i Sverige, Johan ”Matgeek” Hedberg har testat en vakuumförpackare för hemmabruk. Ett intressant test där han också skriver lite om det här med att testa produkter.

Alla som läser In The Kitchen regelbundet känner till min kärlek till den härliga köttmackan med namn från en stad i nordtyskland, föga förvånande då att jag tipsar om lite läsning om den rätten. Burger Land är hamburgerupptäcksresande George Motz senaste tv-serie och Jonas Cramby har berättat vad han tycker om de första avsnitten, jag måste se Burger Land snart alltså.

Veckans mest annorlunda läsning är förmodligen Stripes intervju med kvinnan som var Adolf Hitlers munskänk, fascinerande.

Stockholms senaste foodcourt-tillskott ligger på Kungsgatan och går under det så 2010-tals-eska namnet K25. I foodcourten hittar man hamburgare, gyros, tacos och annan snabbmat, fast lite bättre kvalitet än på random korvchorre. Malin Turunen har varit på K25 och jag tolkar hennes inlägg som att det är rätt bullrigt där inne, men på våren och sommaren är ju take away perfekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *