Medianoche – Dexter Morgans favoritsmörgås

by author page

4 comments Nyheter
Gilla inlägget:

Dexter Morgan älskar kubanska smörgåsen Medianoche.

Som ett stort fan av tv-serien och böckerna om Dexter Morgan har jag lagt märke till hur han rätt ofta äter en kubansk smörgås, medianoche. Smörgåsen beskrivs väldigt detaljerat och jag blev bara tvungen att ta reda på mer.

”It was a place we both knew well, not too far from Miami-Dade Headquarters, and they made the best Cuban sandwiches in the world right there. Perhaps that seems like a small thing, but I assure you there are times when only a medianoche will do, and at such times Café Relampago was the only pace to get one. The Morgans had been going there since 1974.” från boken Darkly Dreaming Dexter av Jeff Lindsay

Ungefär så där står det på flera ställen i första boken om favoritmackan från familjen Morgans stamhak. Kanske är det bara en liten kuliss/detalj som Jeff Lindsay lagt in för att vi ska känna oss ännu mer i Kuba-influerade Miami eller så är det något speciellt med den där mackan, jag väljer att tro på det senare.

The sandwiches came. The waiter dropped the sourly in the middle of the table without a word and whirled away behind the counter. Still, they were very good sandwiches. I don’t know what made them better than all the other medianoches in town, but they were; bread crisp on the outside and soft on the inside, just the right balance of pork and pickle, cheese melted perfectly – pure bliss. I took a bite. Deborah played with the straw in her shake.” från boken Darkly Dreaming Dexter av Jeff Lindsay

Det verkar inte vara något superavancerat alltså, bröd med krispig skorpa och mjukt inkråm, någon form av fläskkött, pickle och smält ost.

Recept på medianoche

När jag googlar medianoche får jag bland annat upp engelska Wikipedias artikel om smörgåsen. Medianoche är spanska (no shit…) och betyder midnatt, helt enkelt en macka man äter när man är ute och rumlar. Sajten Taste of Cuba har ett recept som talar om att en medianoche består av skinka, fläskstek, schweizerost, pickles och det speciella medianoche-brödet. Det finns också något som heter Cuban sandwich, men det är inte samma sak och brödet verkar vara skillnaden. En del recept säger att man ska ha senap i en medianoche, medan andra säger att det är förbjudet och jag vet inte vad jag ska tro.

Vad är det för bröd då? Förenklat så är det ett vitt och ganska sött bröd med vetemjöl som bas. Bloggen Red Shallot Kitchen bjuder på ett recept och brödet kallas för pan suave.

Nu vet du vad det är Dexter Morgan stoppar i sig i alla fall och jag tänkte försöka baka brödet någon gång snart.

4 Comments

  1. Underbart matnörderi helt i min smak Andreas. Fördjupning i små detaljer som blir obeskrivligt intressanta när man börjar ta sig tid att tänka på dem 🙂 Beskrivningen av smörgåsen som Jeff gör är så pass bra att många matskribenter ligger i lä.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *