Leksands Surdeg

Mitt förhållande till knäckebröd

by author page

0 comments Matinspiration

Leksands Surdeg

Igår fick jag lustigt nog ett paket knäckebröd i brevlådan, från Leksands Knäcke. Det stod någonting om GI och Ola Lauritzson i pressmeddelandet, men det är inte riktigt vad jag går igång på.

Det där paketet med knäckebröd fick mig ändå att tänka efter lite. Knäckebröd är en stapelvara hemma i mitt hushåll, när jag inte äter frukost på jobbet blir det alltid knäckebröd och fil. Det hårda brödet är en trotjänare som alltid finns där för dig, men som inte får den kredd som brödet förtjänar.

Det är ändå rätt häftigt att knäckebröd är ett unikt bröd för Sverige, det härstammar härifrån och i inget annat land äts det så mycket av det dryckeskrävande livsmedlet. Det bästa med brödet är ändå att det är så nyttigt, håller länge och går att variera i all oändlighet.

Vem minns inte knäckemackorna med smör och aromat från skolans matsalar, de gånger man (av okänd anledning) ätit knäckebröd i sängen (=smulor) eller bara med smör och kaviar. Sen kan det göras riktigt lyxigt också, med lite färskost, några rökta räkor och löjrom på toppen.

Vad är ditt förhållande till knäckebröd? Är du ett ”fan” eller kräks du av tanken på det torra livsmedlet?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *