Möte med mikrobryggeriet Dykes Brewery

dykes-brewery

Det är mycket Stockholmsfokus här på In The Kitchen, men nu ska det handla om Sundsvall. Jag träffade ena halvan av Dykes Brewery, Robert Dykes, som tillsammans med sin far driver det bryggeri som jag menar är unikt i Sverige.

Roberts far, Dick Dykes, kommer från England och när han flyttade till Sverige för lite mer än 35 år sedan sörjde han över att Sverige hade ett så uselt ölsortiment, det fanns knappt något annat än lager och pilsner på bolaget. Hans lösning på problemet blev att han började brygga öl hemma.

dick_robert

– Ryktet började gå hemma i villakvarteret om att en engelsman bryggde öl i sitt garage och folk blev nyfikna, berättar Robert för mig.

Efter ett tag var det mer eller mindre en hemmapub hemma hos familjen Dykes, komplett med darttavla och egenimporterade chips med smak av salt och vinäger. Många av gästerna (eller grannarna snarare) tyckte att Dick borde börja sälja sitt öl, men det blev inget av. Intresset för den typen av hantverksöl som Dick producerade fanns inte i Sverige då. Men förra året kände far och son att det var dags. Affärsplanen, som snickrats på de senaste 2-3 åren, blev äntligen realitet. Inriktningen blev såklart brittiska ölstilar och det är det som gör Dykes Brewery unikt bland svenska mikrobryggerier, samt att i princip alla råvaror är ekologiska.

Till att börja med finns öl från Dykes Brewery på några få utvalda ställen i Sundsvall, vi som bor i huvudstaden och övriga landet får alltså vänta. Innan året är slut är planen att även sälja sin öl via Systembolaget och Dykes Brewery är redan godkända som leverantörer.

När jag träffade Robert fick jag smaka samtliga fem sorterna i deras sortiment; English Bitter, India Pale Ale, Stout, Steamer och Brown Ale. Signifikativt för alla de sorters öl är att det verkligen smakar brittiskt, det är ingen USA-inspirerad India Pale Ale och Bittern fick mig att drömma mig bort till en engelsk pub. Smakerna är också framtagna för att passa bra ihop med mat, det är något jag verkligen välkomnar och ett bra framgångsrecept om man ska lyckas som bryggeri.

Följ Dykes Brewery på deras hemsida, Facebook och Instagram.

Vilka svenska bryggerier gillar du?

Related Posts

Smygbesök på Mikkeller Bar Stockholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *