Ny bok om Tore Wretmans liv

En av de mest efterlängtade matböckerna på länge har hamnat på mitt bord, tänker självklart på boken om Tore Wretmans liv (Tore Wretman; Maten och livet), skriven av Mats Ekdahl. Tore Wretman har betytt väldigt mycket för svensk mat, men pinsamt nog har jag ruskigt dålig koll på honom.

Det jag vet är att Wretman ligger bakom Toast Skagen och räddade både Operakällaren och Riche från ruinens brant, men efter det är det rätt blankt.

Denna koloss till bok (över 600 sidor) ska nog kunna fylla de kunskapsluckorna ordentligt. Jag lovar att lämna en recension här när boken är utläst. Intressant nog läser jag en annan bok om en stor kocks liv, Kitchen Confidential av Anthony Bourdain, gissningsvis levde Wretman ett mindre dekadent liv än den gode Bourdain.

Brukar du läsa böcker om mat och har du någon favorit?

1 Comment

  1. Men visst känner du väl till Crème Ninon, egentligen Waldemar Ekdahls skapelse från början. Det ska bli roligt att läsa fler recensioner, det verkar som om de som publiceras idag 11 mars ser honom ur dagens ögon och istället för ur den tid han verkade. Han gjorde mycket för gastronomin, sedan om han var jämlik avseende personal eller familj var han ju knappast ensam i sin generation. Är dagens krögare det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *