Hamburgerbröd som verkligen är goda är inte så enkelt att få tag på i Sverige, de bästa bakar du enkelt själv och jag förklarar hur.
Egentligen övergår det mitt förstånd hur vi kan ha så katastrofalt dåliga hamburgerbröd här hemma i Svedala (förutom vissa restauranger som bakat det själva och vad jag vet två bagerier i Sverige som gör bra hamburgerbröd).
De bästa hamburgerbröden jag ätit i Sverige finns på Flippin’ Burgers i Stockholm och det är Magnus Johanssons bageri i Hammarby Sjöstad som ligger bakom. Det är inga problem att köpa de bröden om du:
- Bor i Stockholm
- Vill pröjsa typ 16 kronor per bröd.
Annars så får du helt enkelt baka egna och du hittar Magnus recept i Flippin’ Burgers nya bok Hamburgare från grunden (köp den på Adlibris). Jag testade receptet idag och det blev riktigt lyckat, tänkte ge några tips här nedan.
Det går nog inte att göra fel under tiden som degen bearbetas, låt din degblandare göra jobbet.
Efter degblandning blir det lite mer knivigt (men inte jättejobbigt). För det första ska du ha exakt lika stora degbitar och det får du enklast fram genom att väga bitarna på en elektronisk hushållsvåg.
För mig blev det extra utmanande eftersom att jag har gasugn. I receptet står det att man ska jäsa bröden i ugn med runt 50 graders värme, det lägsta min ugn klarar är dock 150 grader. Vad gör man då? Jo, man kör igång ugnen på lägsta värmen och låter den vara påslagen i 3-4 minuter innan man stänger av och slår igen luckan. På det sättet får du fart på jäsningen även om du har gasugn. Glöm inte att spraya bröden med vatten innan jäsning samt sätta in en skål med vatten i ugnen under jäsningen för att behålla fuktigheten.
Så här blev resultatet första gången jag bakade Flippin’ Burgers hamburgerbröd. Jag är nöjd med färgen med tanke på att jag har gasugn hemma. Hur blev bröden då? Grymt bra, härlig luftighet som jag aldrig fått till tidigare.
Jag provade mina hamburgerbröd i en vegetarisk hamburgare hemma hos en polare idag, receptet på den hoppas jag kunna dela med mig av senare under veckan.
Väntar ivrigt på recept! 🙂
Beställde precis boken, här ska det bakas till helgen
Härligt Anders! Berätta gärna hur det går.
Vet du om dom funkar bra att frysa?
Ja, det tror jag. Jag gjorde så i alla fall. Jon tipsar att man kan jäsa bröden och slänga in i frysen obakade, sen när suget faller på bakar man bröden i ugnen.
Ok, får testa mig fram lite, ska iallafall aldrig mer köpa hamburgerbröd 🙂
Har bakat nu och dom vart ju fantastiskt goda, kommer aldrig mer hamburgerbröd, testade även att frysa in hälften efter jäsning, så det ska bli spännande och se om dom blir lika bra.
Härligt att det funkade för dig också. Jag funderar om jag ska ändra lite i receptet till nästa gång, blev lite väl sött med så mycket honung i.
Ja dom blev riktigt bra, kanske skulle ha vart inne i ugnen en stund till, glömde bort att ta tid, så körde på känsla. Nästa gång ska jag testa göra några med sesamfrön på.
Det är ingen som vill dela med sig av receptet? Jag är inte intresserad av boken eftersom jag är vegan, men vill gärna prova brödet. Obs att recept inte går att upphovsrättsskydda i Sverige 🙂 (kokböcker omfattas däremot av katalogskydd)
Jag tycker att du kan köpa boken ändå, du får ett grymt brödrecept och massa andra recept som kan veg-anpassas. 🙂
Fast jag skulle aldrig betala för en bok för att få ett recept som han tagit ifrån hamburgare.org utan att ge någon cred för det! Det finns alltså helt gratis där.
http://www.hamburgare.org/potatisfrallor-ett-annu-mjukare-hamburgerbrod/
Bäste Lars, du har fullständigt fel. Innan du anklagar någon för receptstöld, så borde du kolla upp fakta. Det receptet som finns i Flippin’ Burger-boken är inte samma som potatisfrallorna som Stefan på Hamburgare.org har. Det recept som Jon Widegren har i sin bok är framtaget av konditorn Magnus Johansson och har inte ens potatis eller pulvermos i ingredienserna.
http://www.burgare.com/recept/hamburgerbrod/flippin-burgers-hamburgerbrod/