Pintxos på Boqueria

Pintxos – tapas från Baskien

by author page

0 comments Nyheter

Pintxos på Boqueria

Visst har du koll på tapas? Smårätter från Spanien som är trevligt och socialt att äta. Idag testade jag tapas släkting från Baskien – pintxos.

Men vad är skillnaden mellan tapas och pintxos? Egentligen är det samma sak, smårätter, fast på spanska respektive baskiska. Ofta har pintxos någon koppling till bröd, det ska tydligen vara typiskt för Baskien.

Pintxos på Boqueria

Anledningen till att jag testade de baskiska smårätterna idag är att Boqueria i Mood-gallerian (i Stockholm om du är utsocknes) kör ett gästspel i sin bar på torget. Under en veckas tid kör spanska krögaren Juan Torrens Cantallops (den äldre mannen till höger på bilden ovan) ett gästspel med 20-30 olika smårätter från det mallorkinska köket. Från Mallorca alltså, men är inte pintxos från Baskien? Jo, och jag frågade Juan om det, hans förklaring är att det finns pintxos över hela Spanien, oftast med bröd, men på Mallorca kör man med andra råvaror än i Baskien och därför blir det en lite annan sak. Förvirrande, fast jag tror ändå att jag förstår.

Nu kommer lite bilder från dagens frossande i läckerheterna.

Pintxos på Boqueria
Grillad torsk på bröd med någon slags tomatbaserad röra. Härlig smak av fisken och lite sötma från röran.

Pintxos på Boqueria
Musslor med vitlök och chili längst bort, därefter gambas med chili och vitlök samt boquerones (fermenterad strömming som lagts i olivolja och kryddor). Alla tre rätterna var goda, men boquerones var bäst med sitt sätt att nästan smälta i munnen.

Pintxos på Boqueria
Bröd med aubergine fylld med fläsk, tomat och parmesan.

Pintxos på Boqueria
Drygt tiotalet rätter senare såg min tallrik ut så här och då hade jag även testat en väldigt god pyttipanna-liknande rätt (med lammbräss, lunga, lever och hjärta).

Boquerones på Boqueria
Några extra boquerones slank ner.

Pintxos på Boqueria
Det här förklarade Juan som ett slags pizza med botten av kex och aubergine, grillad paprika och väldigt rökig bacon på toppen.

Pintxos på Boqueria
Lunchen avslutades med kaffe och denna efterrätt, en spansk take på fattiga riddare. Det är dagsgammalt bröd som lagts i mjölk och citron, friterats och rullats i socker och kanel. Vi fick det serverat med en härlig vaniljkräm.

Sammanfattningsvis så var de rätterna jag provade väldigt goda, svårt att hitta en favorit. Det är väldigt lantlig mat med kött som bas och enkla råvaror som inte känns konstlade.

Gästspelet pågår 5-9 februari på Boqueria Torget och man behöver inte boka bord. De olika pintxos kostar mellan 25 och 45 kronor styck, rätt bra pris om du frågar mig. Du hittar mer info om gästspelet på Boquerias hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *