Supergod pizza på grillen

by author page

1 comment Recept

Pizza på grillen

Har du provat att baka pizza på grillen? Om inte, så måste du genast testa det och jag har ett superbra recept som du borde testa.

Eld är det modernaste som finns just nu i finköken (Ekstedt har kört sin “eldrestaurang” ett tag och Mathias Dahlgren berättade om sin vurm för eld och Josper-grillar i senaste Värvet) och samtidigt är eld den ursprungliga energikällan inom matlagning.

Jag är en av deltagarna i vinproducenten Conosurs recepttävling där vi skulle ta fram ett recept som passar med ett av deras viner. Mitt val föll på Organic Cabernet Sauvignon Carmenere, ett kraftigt vin som jag vill möta med en lika kraftig rätt.

Inspirerad av Mathias Dahlgrens snack om eld och ett besök i Finland förra veckan tog jag fram detta recept på grillad pizza med höstchampinjoner och tryffelmajonnäs. För ett otränat öga kanske min pizza ser ut som vilken capricciosa som helst, men det är fel. Tomatsåsen har kryddats med baconfett, grillad vitlök och tryffelsalt. Det faktum att jag grillat baconet innan det hamnat på pizzan tillför ännu mer grillsmak och fett återanvänder jag i tomatsåsen.

Tycker du att det är konstigt med vinbär på pizza? Det kanske det är, men det är också jättegott, vinbären adderar färg för ögat och välbehövlig syra som verkligen höjer smaken ett snäpp. Resan till Helsingfors i förra veckan bjöd på mycket vinbär och syra, något vi svenskar brukar fega med.

I receptet använder du grillen under två moment, dels förberedelserna och så för att grädda själva pizzan. Alltså ett perfekt recept för en heldag ute!

Grillpizza

Innan du börjar måste du se till att du har en klotgrill och ordentligt med grillkol eller briketter. Vad gäller beståndsdelarna på pizzan kan du så klart köpa färdig pizzadeg och tomatsås, men det är bara dumt om du frågar mig och det smakar mycket sämre.

För att kunna grädda dina pizzor behöver du pizzadeg, tomatsås, riven ost, grillad bacon, tryffelmajonnäs och skivade champinjoner. Var inte orolig, du får alla instruktioner här.

Pizzaslice

Börja med att tända grillen, se till att du har en zon med kol/briketter och en utan. När du har fin glöd kan du börja med tomatsåsen.

Ingredienser till tomatsås
1 burk krossade tomater
1 matsked honung
Grillad vitlök
Baconfett
Tryffelsalt

Lägg ett paket med bacon på en grillsäker plåt (med kant så fettet inte rinner ner) och ställ på grillzonen utan värme under och lägg en hel vitlök på zonen med värme under. Stäng igen locket och låt det gå några minuter, titta till med några minuters mellanrum och vänd på vitlöken, allt är färdigt när baconet är knaperstekt.

Häll baconfett i en skål, lägg i 4-5 klyftor grillad vitlök, honung och krossade tomater och kör med stavmixer tills du har en slät sås. Smaka av med tryffelsalt och sen går du vidare med degen.

Ingredienser till pizzadeg
5 gram jäst
200 gram vatten
10 gram olivolja
300 gram vetemjöl
1 tesked socker
1 tesked salt

Lös upp jäst i vattnet och blanda i övriga ingredienser tills du har en fin deg, du behöver inte knåda alls. Täck degen med en bakduk tills du ska baka ut dina pizzor.

Nästa steg är att göra tryffelmajonnäs och det gör du snabbt, använd bara mitt recept på tryffelmajonnäs.

Övrig fyllning till pizzorna
Riven Västerbottensost
Skogschampinjoner i tunna skivor

Till garnering
Ruccola
Svarta vinbär
Röda vinbär

Dags att baka pizzorna nu! Dela degen i sex lika stora delar och gör till tunna bottnar. Bred ut tomatsås, lägg på ost, grillad bacon och champinjoner. Grilla på en baksten eller plåt med locket på, se till att du har en supervarm grill.

Tryffelpizza

Servera pizzorna i slicar med ruccola och vinbär som garnering, ha tryffelmajonnäsen behändigt så dina gäster själva kan hälla det på pizzan.

Berätta gärna hur det blev när du har testat, jag har aldrig gjort en godare pizza hemma i alla fall!

1 Comment

  1. Vilket kul recept. Tryffelmajjo är något av det godaste jag vet. Håller med om att syra höjer många maträtter ett snäpp! Tack för ditt bidrag! =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *