Rödbetspaj med västerbottensost

Recept rödbetspaj

Rödbetspaj med västerbottensost

Den här rödbetspajen kan vara den godaste pajen jag har ätit. Det söta i rödbetorna i par med det salta, kryddiga och lite sura i osten gifter sig helt fantastiskt.

När jag intervjuade Karoline Jönsson från grymma matbloggen Gröna Skafferiet så bad jag henne att tipsa mig om sitt favoritrecept och det blev en rödbetspaj med feta, timjan och honung. Jag har faktiskt aldrig ätit rödbetspaj tidigare och därför var det spännande att prova. Det här är alltså hennes recept om det inte framgår tillräckligt tydligt.

Oriental White från Larsa Foods och Apetina från Arla

Jag gjorde en liten förändring i receptet eftersom att jag inte är ett jättefan av get- eller fårost. Istället använde jag två ”fetaostar” gjorda på komjölk, Oriental White från Larsa Foods och Apetina från Arla. Det är rejäl skillnad på de båda ostarna, Apetina är väldigt mild och snäll medan Oriental White har mer sälta och styrka.

Hur smakade rödbetspajen?

Min första kommentar blev ”jävlar vad gott det blev” och min sambo Emma blev fullkomligt lyrisk över pajen. Kanske ska vi servera pajen på brunchen dagen efter vårt bröllop. Tack Karoline för receptet!

Rödbetspaj med västerbottensost

Rödbetspaj med västerbottensost

Pajskal

Rödbetspaj med västerbottensost innan gräddning

Rödbetspaj med västerbottensost

Rödbetspaj med västerbottensost

Rödbetspaj med västerbottensost

Recept: Rödbetspaj med ost

Sammanfattning: Rödbetspaj så god att du kommer bli rejält förvånad när du äter den.

Ingredienser

  • 2 deciliter vetemjöl
  • 75 gram osaltat smör
  • 2 normalstora rödbetor
  • 100 gram fetaost eller liknande (jag använde 50 gram Oriental White från Larsa Foods och 50 gram Apetina från Arla)
  • 1 dl fet yoghurt (jag använde naturell yoghurt från Larsa Foods)
  • 1 ägg
  • 0,5 matsked honung
  • Några nypor färsk timjan
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Riven västerbottensost på toppen

Så här gör du

  1. Koka rödbetorna i 20 minuter. Låt betorna svalna och skala sedan. Skiva dem tunt.
  2. Gör pajskalet genom att blanda ingredienserna i en bunke och sedan knåda ihop en deg med händerna.
  3. Tryck ut pajdegen i en form, försök få den så jämntjock som möjligt.
  4. Ställ formen med degen i kyleni 20 minuter och förbaka sedan på 200 grader i 10 minuter.
  5. Skär små tärningar av Oriental White och Apetina och blanda med yoghurt, ägg, honung och kryddorna.
  6. 6. Lägg ut rödbetsskivorna på pajbottnen. Täck med ostkrämen och toppa med ett lager riven västerbottensost.
  7. 7. Baka i 200 graders värme i ca 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg.
  8. 8. Servera pajen med en fräsch sallad och ett glas mjölk.

Antal portioner: 4

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 review(s)

Det här var ännu ett inlägg i fantastiska bloggäventyret #Blogg100.

8 Comments

  1. Pingback: Egg retrieval – not for the faint-hearted « The Wanderings of a Swede

    1. Hej. Det ligger två länkar till hennes blogg, en till startsidan och en direkt till receptet (med ankartexten rödbetspaj). La dock till en mening efter det stycket, blir det tillräckligt tydligt då?

  2. Pingback: ORDNING OCH REDA PENGAR PÅ FREDAG | Sången om Nelin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *