Tacos från restaurang Coba

Restaurang Coba i Stockholm

Gilla inlägget:

Tacos från restaurang Coba

Restaurang Coba ligger på Birger Jarlsgatan 44 i Stockholm och är en restaurang som serverar mexikansk mat av det lite högre snittet.

För någon vecka sedan fick jag ett mejl från Jonatan Graf, en av dessa förfrågningar om att prova restauranger som jag ibland får. Normalt sett så är jag lite skeptisk till såna förfrågningar, men detta var ett undantag. Jonatan driver Coba sedan maj i år och det är något så ovanligt som en finare restaurang som serverar mexikansk mat. Du som följer den här bloggen vet att jag vurmar för mexikansk mat och att jag då och då gnäller om Stockholms skrala utbud.

Så jag bokade in en middag på Coba där jag passade på att prata lite med Jonatan om hans restaurang (hoppa till efter nästa bild om du inte är intresserad).

Innan jag börjar med själva recensionen vill jag vara noga med att säga att jag blev bjuden på maten, drycken betalade jag.Det kan vara bra att veta när du värderar min recension. Jag är dock ärlig i min bedömning och har inte heller fått några påtryckningar om att jag skulle skriva positivt.

Jonatan berättade att han är utbildad kock med en utbildning i business management (måste vara en bra kombination om man driver en restaurang) som lärt sig älska mexikansk mat under sina många resor. Lite trött på att det är så dåligt utbud i Stockholm startade han sin restaurang som fick namnet Coba (som var en antik mayastad och mexikansk slang för att fjäska). I köket jobbar mexikanska kockar och målet är att det ska vara så nära Mexiko man kan komma i Sverige.

Snacks från Coba

Innan vi tittat i menyerna fick vi in ett majschips med kycklingfilé och en het och söt chilisås på. En härlig munsbit med bra hetta och sötma.

På restaurang Cobas meny fanns denna kväll bland annat guacamole, olika tacos, fisk- och kötträtter samt några desserter. Om handboken ”Så testar du en mexikansk restaurang” hade funnits, hade kapitel ett uppmanat läsaren att testa restaurangens guacamole först, en bra guacamole är ett måste! Så vi tog in guacamole med majschips som första rätt.

Cocktail från restaurang Coba

Min fru hade namnsdag så vi tog en cocktail före maten, jag fastnade för en The Bradshaw (tequila, vodka, passionfruktslikör och lime) och min fru tog en Agave Gingerita (tequila, ingefära, lime, agavesirap och äggvita). Våra cocktails serverades elegant i vackra glas och var fantastiskt goda.

Guacamole och majschips från restaurang Coba

Dags för guacamolen att testas! Vi fick in en stor skål med guacamole och en påse med varma majschips.

Guacamole från restaurang Coba

Som du ser på bilden låg det granatäppelkärnor på toppen, lite annorlunda och inget jag stött på tidigare (har dock bara ätit guacamole i Sverige och på några ställen i Kalifornien och Vancouver). Guacamolen smakade väldigt fräscht och hade bra chilisting med granatäpplekärnorna som kompletterade bra med sin söthet.

Tacos från restaurang Coba

Efter guacamolen tog vi in tre tacos (finns fyra olika på menyn). Från vänster till höger i bild ser du Taco carne asado (långkok på högrev med gurka, rädisor och kryddig salsa), Taco de pescado (”Catch of the day” – vit fisk panerad i öl med inlagd rödkål och chipotlemajonnäs), Taco alambre (grillad entrecôte med bacon och ost). Vid sidan av våra tacos fick vi också in några olika salsor (salsa i plural alltså). Det var verkligen helt olika smak på alla tacos, de två varianterna som båda hade nötkött borde påmint lite om varandra, men kryddningen skiljde sig åt. Jag kan faktiskt inte välja en favorit, nästa gång jag besöker Coba kommer jag nog att ta in fisktacon och en av dem med nötkött.

Tigerräkor från restaurang Coba

Rätt så mätt var en varmrätt nästan uteslutet för min del, men jag ville prova något mer. Den här gången valde kockarna i köket åt mig och jag fick in Brocheta de camaron (grillade tigerräkor med korianderris och friterade chips på matbanan). Rätten var snygg på tallriken, dock är jag skeptisk till att äta tigerräkor om jag ska vara ärlig (dumt att inte äta upp när det står på bordet dock).

Rätten visade upp en annan sida av det mexikanska köket: det behöver inte vara tacos för att det ska funka. Det gräddiga riset tillsammans med en bit räka, matbanan och kokosskyn (det som syns uppe och nere på tallriken) blev en härlig kombination – en spännande variant av risotto.

Churros från restaurang Coba

Restaurang Coba har också en del desserter på sin meny och självklart var vi tvungna att testa något där också. Vi fastnade för churros med en kopp varm chokladsås. Den churros vi fick in framför oss var betydligt mer sofistikerad än den variant de flesta av oss stöter på under sommarens festivaler och så vidare. Hur smakade det då? Som en bra munk med kanel och socker på, härligt att doppa i chokladsåsen.

Sammanfattningsvis så vill jag verkligen rekommendera ett besök på restaurang Coba, säkerligen är det den bästa mexikanska restaurangen i Stockholm just nu. Du kanske undrar hur den står sig mot La Neta? Ja du, det blir lite konstigt att jämföra, lite som att jämföra en förortspizzeria med en finare italiensk restaurang, men jag ska ändå försöka. Prisnivån är så klart högre på Coba jämfört med La Neta, men jag tycker också att maten smakade bättre och om man ska ut och äta en kväll så vill i alla fall jag gå på en mer elegant restaurang än La Neta.

Förutom att sätta sig ned och äta i Cobas restaurangdel rekommenderar jag deras bar om du ska på after work, de erbjuder en barmeny om du vill testa maten också.

Det blir garanterat fler besök på Coba framöver och jag hoppas att Jonatan med personal fortsatt lyckas hålla lika bra klass.

3 Comments

  1. Alltså, det var såååååååå gott! Jag brukar vara skeptisk till mexikansk mat (jag kommer inte överens med vare sig koriander eller väldigt stark mat), men det här var kalas! Rekommenderar verkligen Coba!

    1. Vi kollade inte det, men som jag förstod det så satsar de en del på bra tequila också. Kanske något vi kan undersöka när du kommer till Stockholm nästa gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *