Hamburgaren på Marie Laveau [Recension]

by author page

5 comments Recensioner

Hamburgaren på Marie Laveau

Hamburgaren på Marie Laveau i Stockholm anses vara en av Sveriges bästa, jag har undersökt om det verkligen stämmer.

För någon vecka sedan chockades jag av en recension i gruppen Hamburgare på Facebook, Flippin’ Burgers var petade från tronen som kungen av hamburgare i Sverige. Enligt hamburgerkonnässören Thomas Wiborgh serverar Marie Laveau på Södermalm i Stockholm landet bästa köttsmörgås. Jag blev väldigt sugen på att undersöka om jag håller med och det har jag gjort ikväll.

Innan vi kommer till själva recensionen behöver du som läsare lite förhandsinformation. Jag har tidigare skrivit om Sveriges bästa hamburgare på systerbloggen Kakbloggen.se och menar att man inte ska jämföra en finburgare med en snabbmatsburgare. Marie Laveau kvalar in under snabbmatsburgare och därför kommer jag jämföra den med Flippin’ Burgers och inte med Pontus, AG osv.

Förutom Thomas Wiborghs hyllning så har jag även läst en del andra recensioner av Marie Laveau, Hamburgare.org sågade hamburgaren ordentligt om du frågar mig. Det man ska tänka på är att Hamburgare.org:s recension är mer än ett år gammal och kanske har man skärpt till sig. Nåväl, låt recensionen börja.

Jag och polaren anländer några minuter före vår bordsbokning och tar därför en Brooklyn Lager i baren. En dryg och rätt snorkig bartender serverar oss efter ett tag. När vi kommer in till vårt bord upptäcker vi att hamburgaren inte finns med på menyn. Vi hade gått på en mina, hamburgaren är en rätt som serveras i baren, lustigt. Ute i baren beställer vi en vars en cheeseburgare av den dryga bartendern, på ett spydigt sätt informerar han oss om att ”fries ingår inte, det kostar extra”. Tagga ner lite grabben, inte ett enda leende sedan vi kom in på ditt ställe.

Atmosfären är ändå rätt trevlig på Marie Laveau, lite småcool industrikänsla och det är bra med plats mellan de höga borden. Klientelet är coola hipsters (typ, ursäkta att jag använder det nedsmutsade uttrycket, men jag tror ni förstår vad jag menar) som sitter och småmyser med en öl efter jobbet. När vi väntat oproportionerligt länge på våra hamburgare ser vi en kypare på väg in i rummet med två korgar i handen. Yes, äntligen ska våra utsvultna magar få lite käk – no way man – istället landar korgarna med de glänsande läckerheterna hos två brudar som beställt mat långt efter oss. Vad fan!

Till slut kommer våra cheeseburgare in och festen kan börja på riktigt. Innan jag tagit först tuggan känns det rätt lovande, brödet glänser fint (har läst att Marie Laveau penslar bröden med baconfett) och grönsakerna ser fräscha ut. Dags för första tuggan. Väldigt luftigt och saftigt bröd, bra krispighet i sallaten (verkar vara romansallat). Köttet är dock något torrt de första tuggorna, men den blir finare längre in. När väl köttet har den saftigheten jag vill ha så är det bra och kryddningen är perfekt. Förutom sallat är det tomat, ost och stekt/kanderad gullök i burgaren. Jag tycker det är en bra blandning med tillbehören och inget tar över smaken, bra så. Just det, det är ingen sås alls i burgaren, men ketchup och senap finns på bordet.

Sammantaget så är Marie Laveaus cheeseburgare riktigt god. Brödet och köttet är rätt luftigt och tillbehören är fräscha. På minussidan hittar vi en ojämnt stekt burgare, det är inte okej med en puck som är torr i kanterna.

Snackar vi andra saker med Marie Laveau så tycker jag det är ett ställe med attitydproblem bland personalen, slö service och bartendern jag skrev om tidigare stod och pratade med ”sina polare” några minuter istället för att låta oss betala när vi skulle gå.

Hur står sig hamburgaren mot min favorit Flippin’ Burgers då? Rätt nära, men Flippin’ Burgers är trevligare (personal som är trevliga), saftigare och mer gedigen burgare och mycket billigare (95 kr hos Flippin’ kontra 135 kr hos Marie Laveau). Ärligt talat är det tveksamt om jag går till Marie Laveau igen trots den goda burgaren. Räknar jag bort dålig service gläds jag dock ändå av att Stockholm nu har två bra hamburgarställen.

5 Comments

  1. Pingback: Hamburgare på Marie Laveau

  2. Det är trist med den dåliga servicen på ML – burgaren och milkshaken är riktigt bra; men när pommesen kommer först när man käkat klart halva burgaren och milkshaken (en trots att man vi beställde två) kommer först när man är klar med allt är det svårt att uppskatta maten. När vi senare klagade på servicen fick vi det otrevligaste och mest arroganta bemötande jag någonsin fått på en restaurang. Har aldrig varit med om värre men googlar man runt hittar man fler som fått liknande behandling (av vad jag misstänker är samma kille som gillar att hänga med sina polare istället för att ta hand om gästerna).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *