Så gör du egen saft, sylt och kräm

Bilden här får mig att tänka på Dexter Morgan, men det här inlägget handlar om att koka saft, sylt och kräm.

För att utnyttja dina bär maximalt så tycker jag att man både ska koka saft, sylt och kräm.  Om du undrar över mina recept så är det lite omarbetade versioner av de jag fick av min mamma för lite mer än fem år sedan när jag kokade saft och sylt för första gången.

Först börjar man med saften. Du behöver bär så klart (jag hade björnbär i frysen från i höstas), vatten och socker. Räkna med 1,5 deciliter vatten per liter bär och 3 deciliter socker per liter saft.

Börja med att koka upp vattnet och bären i en rejäl gryta, låt det koka i 10-15 minuter.

Nästan färdigt.

Använd en sked för att plocka skummet som bildas i grytan, det är basen när du gör kräm sen.

Efter att du kokat bären är det dags att sila av det, var försiktig så att det inte stänker för mycket. Bärmoset som blir över i tygduken lägger du i en ren gryta, det är syltbasen. Saften du silat av häller du i en ren gryta och kokar upp det med sockret i (3 decilitet socker per liter saft), låt koka i 10-15 minuter och under tiden plockar du skummet precis som vid förra kokningen. När det är färdigt häller du upp saften på desinficerade flaskor som du tillsluter ordentligt, sen är saften färdig.

Nu är det dags för sylten, ta grytan med bärmoset och häll i syltsocker (5 deciliter syltsocker till 1 kg bär ungefär). Låt det koka upp och koka i 2-3 minuter och sedan häller du sylten i desinficerade burkar.

Sugen på att göra kräm också? Ta bara skummet du fått från saftkoket, häll i en gryta, häll i vatten och låt koka upp. Under tiden det kokar upp blandar du maizena med vatten i en separat skål, det är redningen till din kräm. Innan du häller i redningen ser du till att sockra tills det ligger på en bra nivå, därefter vispar du i redningen (var försiktig så att du inte häller i för mycket på en gång bara) och låter det sjuda tills du har lagom tjock konsistens.

Skörden från årets första saft- och syltkokning.

Brukar du kokar saft och sylt hemma?

2 Comments

  1. Jag har gått över mer till att frysa in bären som de är eller råröra, jag tycker det är godare helt enkelt. Med undantagen lingon- eller vinbärsgele, lingonsylt, rabarbermarmelad och rabarberchutney. Ja, det kanske blir en del ändå. =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *