Så smakar ölen som inte ens nördarna kommer kunna köpa

Mikkeller specialöl för SAS

Vad är det här för rubrik? Jo, det handlar om Mikkeller Sky-High WIT, en öl som den danska fantombryggaren specialbryggt åt flygbolaget SAS. Ölen går inte att köpa, enda sättet att dricka den är att flyga med SAS och ha biljett i business class och så måste du hålla tummarna att just den ölen finns med på din flight. Just det här faktumet borde göra ölen till väldigt eftertraktad bland alla ölnördar.

Jag lyckades dock få tag på några burkar efter kontakt med Peter Lawrance som är ansvarig för all mat och dryck ombord på SAS flygningar. Innan jag provade tänkte jag att det måste vara en speciell utmaning att brygga ett öl som passar i luften eftersom att våra smaklökar förändras, men också att brygga ett öl som passar till alla olika rätter som serveras.

Mikkeller Sky-High WIT är en så kallad belgisk wit, förenklat belgisk veteöl och Hoegaarden är nog den mest kända ölen av den typen. För alla nördar där ute kan jag berätta att ölen bryggdes på Sly Fox Brewing Co i Pennsylvania, USA och totalt finns det 60 000 burkar där ute.

Det första som slog mig när jag fick Mikkeller Sky-High WIT i handen var hur himla snygg etiketten var, Mikkellers designer Keith Shore lyckades få ihop sina figurer med SAS identitet i retrostil.

Jag provade ölen väl kyld i Omnipollo-glas, färgen var gul i samma nyans som äppelmust ungefär och skummet var kritvitt. Doften innehöll mest toner av veteöl, men också lite frukttoner, kanske inte något att skriva hem om. Smaken däremot var väldigt intressant, först väldigt frisk med rejäl syrlighet och toner av koriander och apelsin, sen kom rejält balanserad beska och smaken stannade kvar länge i munnen. Nu vet jag inte hur den här ölen smakar när man flyger, men jag hade blivit väldigt glad om jag hade fått den istället för en vanlig Carlsberg.

Ölen serveras från 1 september tills den är slut, det är dock inte slutet på Mikkellers och SAS samarbete. I november och februari kommer nya öl från samarbetet och som det ser ut nu blir det red lager och pale ale, jag hoppas självklart att jag kan prova även de sorterna.

Vad brukar du dricka när du flyger? Jag försöker hålla nere alkoholkonsumtionen, men på längre flighter brukar det bli lite öl och vin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *