Supergod och enkel tomatsås – så gör du

by author page

0 comments Recept

sponsorskyltmutti
supergod-tomatsas

Det finns femtioarton miljoner sätt att göra en bra tomatsås på och absolut allra bäst blir det om du gör det från färska tomater, men det ställer några tuffa krav. För det första ska du hitta superbra tomater och det är väldigt svårt om du bor i Sverige. För det andra så tar det mycket längre tid att göra tomatsås med färska tomater och den tiden har inte de flesta av oss till vardags.

För mig är lösningen att använda tomater på burk av bra kvalitet och tomatpuré av lika bra kvalitet, det är också ingredienser du alltid kan ha hemma i skafferiet utan att det blir dåligt fort. Det här inlägget är sponsrat av Mutti, men helt ärligt gillar jag deras grejer lik förbannat och i 99 fall av 100 är det deras polpa krossade tomater som återfinns i mitt skafferi.

Visserligen tar min tomatsås lite mer än en timme att göra, men väldigt stor del av tiden sköter såsen sig själv och du kan typ dammsuga, dricka vin eller spela Candy Crush Saga under tiden.

Tomatsås och oregano känns väldigt italienskt, men vad alla inte vet är att oregano har använts i Sverige sedan medeltiden och det svenska namnet är kungsmynta, det gör att det känns lite mer svenskt.

Jag har också i riven morot i såsen och det ger lite mer sötma och man slipper ha socker eller honung i, något som är vanligt när man kollar recept på tomatsås. Du kanske undrar varför det ska vara i två halvor gul lök? Helt befogad fråga. Löken ger smak till såsen utan att dominera, det faktum att den är i stora bitar gör den enkel att ta bort från såsen. Vad du än gör så ska du inte slänga löken, den blir fantastiskt god när den kokat med i tomatsåsen.

En smart idé är att göra en superstor laddning med tomatsås och ha den i kylen eller frysen så det bara är att köra igång när jag gör någon tomatbaserad maträtt.

Tomatsåsen kan du använda som den är till pasta med lite riven parmesan på, eller som basen i en fantastisk köttfärssås, på pizza, eller i en god lasagne. Berätta gärna vad du brukar använda tomatsås till i kommentarerna!

ingredienser-tomatsas

Ingredienser tomatsås

1 burk polpa krossade tomater
3 matskedar trippelkoncentrerad tomatpuré
1 matsked olivolja
1 matsked smör
3 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk torkad oregano
1 gul lök, skalad och i två delar
En halv finriven morot

Peppar
Salt

Så här tillagar du tomatsås

1. Puréa tomater ordentligt med en stavmixer, ställ bunken vid sidan om.

tomatsas-vitlok

2. Värm upp en tjockbottnad kastrull på medelhögvärme med olja och smör. Lägg i vitlök, tomatpuré, kungsmynta/oregano och salt i kastrullen, fräs tills det har fått lite färg, men inte är brynt. Rör noga i kastrullen så det inte bränns vid.

tomatsas-spis

3. Sänk temperaturen till lägsta möjliga, häll sedan ner de krossade tomaterna i grytan. Lägg också i de två lökhalvorna. Rör om och låt det reduceras till hälften ungefär, brukar ta en timme. Rör om då och då.

tomatsas-lok

4. När såsen har reducerats smakar du av med salt och peppar. Använd tomatsåsen direkt eller spara i kyl eller frys tills du behöver den. Löken blir supergod när den kokt med i tomatsåsen och ärligt talat brukar jag äta den direkt ur kastrullen, annars kan man äta den som tillbehör när du äter middag eller delad i bitar på en pizza.

tomatsas-film
Jag passade också på att filma när jag fotade receptet och kanske kommer en YouTube-film snart…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *