Svensk-finskt-turkiskt gästspel på Ekstedt

by author page

Restaurangrecensioner

I Turkiet är Mehmet Gürs ett hushållsnamn (snygg anglicism…) och han driver turkisk-svenska restaurangen Mikla i Istanbul. Mehmet är född i Finland, men tydligen uppväxt i Stockholm, därav rubriken. Den här helgen är han i Stockholm och äger köket på restaurang Ekstedt, jag var där denna fredag afton och här är några intryck. Menyn bestod av sju serveringar för 840 kr, en blandning av turkiska och svenska smaker.

mikla-ekstedt-2
Om jag hade fått plocka ut en del av en servering som var bäst hade det varit den enbärsrökta och olivoljebrässerade rotsellerin längst bort i bild. Fantastisk smak och under bar konsistens!

mikla-ekstedt-3
Det här är pasta på turkiska, en vildandsfylld manti med rökt yoghurt, sumac och brynt andfett. Slicka av tallriken-gott!

mikla-ekstedt-4
Här preppade Mehmet och hans team tallrikarna som gick ut till oss gäster.

mikla-ekstedt-5
Här är min favoritservering för kvällen som ser übersvensk ut, men det finns turkiska inslag. Det är grillad ko, hummus på gula ärter (frågade såklart Mehmet om vad han hade i den, mycket tahini bland annat), äpple och blåbär, sotad kål och brässerad broccoli. Jag hade lite tur då min fru inte ville ha all sin hummus, så fick en liten sked till av den fina röran.

mikla-ekstedt-7
Som sig bör tog jag en runda i köket där jag pratade lite snabbt med Niklas Ekstedt som denna kväll kunde slappna av lite mer än vanligt.

Det var en riktigt bra upplevelse på Ekstedt den här kvällen och jag blir väldigt sugen på att dra till Istanbul och se vad Mehmet Gürs går för i sin hemmarestaurang.