Svenska smaker 4: Havtorn med pulled beef

by author page

7 comments Recept

Öl från St Eriks bryggeri och pulled beef

Svenska smaker är fyra öl från St Eriks Bryggeri i samarbete med Mathias Dahlgren. Flaskan med en fyra på etiketten har smak av havtorn och det kombinerade jag med en chilikryddad pulled beef.

Jag har tidigare skrivit om de fyra ölen i serien Svenska smaker från St Eriks bryggeri, förutom havtorn finns det öl med enbär, fjällkvanne och pors. Mathias Dahlgrens rekommendation till havtorns-ölen är asiatisk mat som het nudelsallad på sobanudlar med nordsjöräkor, lime, chili och koriander.

Jag gjorde en helt fri tolkning, jag gjorde en pulled beef med mycket chili och koriander i. Det blev riktigt lyckat med ölen, men det är klart ett pulled beef tar längre tid att tillaga än en nudelsallad. Precis som de andra recepten av pulled pork-typ här så är de kraftigt inspirerade av Lisa Förare Winbladhs recept.

Kryddor, Maker's Mark bourbon och chili

I min pulled beef hade jag bland annat i hemodlad chili (hot lemon) och lite bourbon (Maker’s Mark).

Pulled beef i en gryta

Pulled beef i en gryta

Pulled beef i en gryta

Ölflaska och pulled beef i bakgrunden

Recept: Pulled beef med koriander

Sammanfattning: Pulled beef med extra sting och smak av koriander, en succé vid middagsbordet.

Ingredienser

 • 1 kilo benfri högrev
 • 1 gul lök
 • 4 klyftor vitlök
 • 1 deciliter ketchup
 • 2 chilifrukter
 • 2 nävar koriander
 • 0,5 matsked chipotlepulver
 • 0,5 matsked mald spiskummin
 • 1 matsked whisky (gärna bourbon)

Så här gör du

 1. Se till att du har en ugnssäker gryta med lock, jag brukar använda en rejäl rackare från Le Creuset. Lägg ner köttet i grytan (jag brukar inte putsa köttet).
 2. Skala gul lök och vitlök, vitlöken skär du i små bitar och den gula löken skär du i tjocka skivor. Hacka chili och koriander ordentligt. Blanda de andra ingredienserna och bred på köttet. Lägg sen gul lök och vitlök ovanpå karrén.
 3. Sätt in i ugnen och värm till 125°C (eller så lågt din ugn kan gå om du till exempel har en gasugn). Låt grytan tillagas i ungefär 4 timmar, i vissa fall kan det längre och då får det ta den tiden.
 4. Kolla ungefär en gång i timmen så att det inte bränner i botten. Om du märker att det blir alldeles för vattnigt (vilket är min erfarenhet ibland och något jag fått frågor om), sätt locket på glänt och låt det ångas bort.
 5. Din pulled beef är färdiglagad när köttet faller isär om du drar det försiktigt med en gaffel.
 6. Dra isär köttet med en stor gaffel och bland runt alltsammans i grytan. Om du ska bjuda på receptet passar det utmärkt att göra dagen före och sen värma på runt 100 grader i ugnen en stund innan du ska servera maten.

Number of servings (yield): 6

Mitt betyg 5 stjärnor:  ★★★★★ 1 review(s)

Related Posts

Mathias Dahlgrens öl Svenska smaker Mathias Dahlgrens Svenska smaker från St Eriks Bryggeri

7 Comments

 1. Nice! Vi gjorde nudelsalladen som stod på baksidan, men den var lite mastig (mycket soja) så tror den är bättre som en förrätt eller så. Vi gjorde en huvudrätt och då blev det liten väl mycket. Tror det här var favoritölen även om den med kyckling och citron var jädrigt god och passade väldigt bra med det receptet!

  1. Jag har två kvar i serien, 1 och 3. Måste prova kyckling och citron-receptet också. Kul idé från St Eriks tycker jag.

  1. Tack för påpekandet Christopher! Är inte schysst alls att kopiera rakt av, som jag gjort. Har fått en tankeställare och kommer så fort som möjligt gå igenom samtliga recept här på bloggen och kolla så att det är mina egna texter och att receptmakaren får kredd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *