Norsk lax

Tävling och workshop om norsk lax

by author page

0 comments Nyheter

Norsk lax

Tidigare denna veckan var jag inbjuden till en workshop om norsk lax av Norges Sjömatråd. Jag tävlade tillsammans med sex andra bloggare om vem som kunde göra den bästa laxrätten för den svenska sommaren.

Tydligen är 98 procent av den laxen vi äter i Sverige från vårt grannland Norge, att det var så mycket trodde jag faktiskt inte. Fast frågar man norrmännen så heter det laks, lax på norska och enligt Norges Sjömatråd är den alternativa stavningen en slags ursprungsmärkning. Bra tanke, men jag väljer ändå att skriva det lax eftersom att de flesta troligen tror att jag stavar fel annars. Sorry Norge.

Tom Sjöstedt skär norsk lax

Workshopen inleddes med att Line Kjelstrup från Norges Sjömatråd och kocken Tom Sjöstedt (tidigare vinnare av Årets Kock) berättade om vad som är så fantastiskt med just norsk lax. Var intressant att höra när Tom berättade och visade hur man skär upp en laxsida på ett bra sätt. Efter det pratade matstylisten Lotten Sundgren om hur du kan styla din mat och ta bättre bilder.

Norsk lax

Som tur väl var så slapp vi dela en hel fisk, det hade nog inte gått så bra för mig.

Fullt fart i köket under tillagandet av norsk lax

Sen var det dags för tävlingen, vi skulle plocka fram en rätt med norsk lax som skulle passa bra till den svenska sommaren.

Laxbitar i en stålpanna

Med tanke på min bristande erfarenhet av matlagning med lax (en underdrift, jag har någon enstaka gång tillagat lax…) så ville jag göra något enkelt. Jag tänkte en stekta laxbitar med en söt vitlöksmarinad, det var lagom nivå.

Jag tycker att det gick helt okej, bättre än förväntat till och med. Speciellt nöjd är jag med serveringen, det såg rent och snyggt ut (som du kan se på bilden överst i detta inlägg).

Potatissallad med dillsmak

Till laxen lagade jag en potatis- och morotssallad med mängder av dill i och vid sidan om serverade jag en gräddfilssås med chili.

Tom Sjöstedt och Line Kjelstrup

När vi blev färdiga med maten var det dags för bedömning av juryn. Just då kändes det rätt bra, men det räckte inte hela vägen. Jag blev inte en av de tre vinnarna, men jag är inte speciellt besviken. Alla som var med var jätteduktiga och de tre som vann hade mycket större erfarenhet av att tillaga lax. Nu måste jag bara se till att laga lax hemma lite mer och troligen kommer det hamna norsk lax i min matkasse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *