Fattiga riddare på The Flying Elk

The Flying Elk – så bra är stället

Fattiga riddare på The Flying Elk

Nu har slutligen Frantzén/Lindebergs nya restaurang The Flying Elk slagit upp portarna och In The Kitchen har varit där och testat.

Jag har tidigare skrivit om The Flying Elks meny och mina förväntningar var rätt höga inför kvällens första besök. Restaurangen är Frantzén/Lindebergs tolkning av engelsk pubmat, en intressant korsbefruktning.

Gatan utanför The Flying Elk

Restaurangen ligger på Mälartorget 15 i Gamla Stan, Stockholm och du tar dig enkelt dit med tunnelbanan, mindre än 100 meter från uppgången ligger The Flying Elk. I konceptet ”Älgen” (som flera i personalen säger) ingår restaurangen, en ölbar, vinbaren Gaston Vin och en cocktailbar som öppnar om två veckor, en tydlig uppdelning alltså.

Jag började kvällen med ett glas pinot noir på Gaston Vin som ligger i byggnaden bredvid själva ”moderskeppet” ”Älgen”. Det var en avslappnad känsla i baren och det kändes väldigt opretentiöst, vinerna var i centrum.

Matsalen på The Flying Elk

Efter ett glas vin bar det av in till restaurangen och inredningen där inne var rätt murrig och mörk, men på ett bra sätt (alltså ingen mörk gillestuga med doft av fuktskador).

Menyn på The Flying Elk

Vi fick ett bord vid fönstret i det största rummet och där slog vi oss ned. Jag har aldrig sett maken till mer diger öllista än vad The Flying Elk erbjuder (förutom renodlade öletablissemang som till exempel Monks). Inom alla tänkvärda stilar fanns det flera alternativ och i olika prisklasser (från runt 70 kr till 1 400 kr för de absolut mest exklusiva sorterna), vi fick helt enkelt svårt att bestämma oss. The Flying Elk har också sin egna öl (ingen skräll…), en black cherry IPA som bryggts av Gotlands Bryggeri. Just körsbär i en IPA känns lite konstigt, lite som att blanda en Kriek med IPA. Enligt vår servitör funkar det däremot väldigt bra då körsbären inte är allt för dominanta, utan bara balanserar den kraftiga humlen. Tyvärr testade jag inte ölen denna gång, men det finns på min lista.

Cheddar gougères på The Flying Elk

Medan vi funderade på dricka så beställde vi in snacks; Engelsk cheddar gougères med honung och svartpeppar samt Fattiga riddare (bild överst i detta inlägg). Båda rätterna var väldigt bra och jag kan omöjligt välja min favorit.

Gougères (traditionell luftig ”bulle” med samma deg som en petit choux) var som att äta sig igenom ett brödigt moln av ost.

De fattiga riddarna var inte som jag är van vid, istället för kanel och socker var det tryffel, parmesan och 25-årig balsamvinäger som kryddade upp den lilla brödbiten. Smakerna passade väldigt bra ihop, tryffeln med osten och det lite sötsyrliga i balsamvinägern.

Till våra starters delade vi en flaska Mazarin från svenska Omnipollo, en lagom humlig American Pale Ale.

Oxbringapaj på The Flying Elk

Efter våra snacks beställde vi in våra huvudrätter och vi fastnade för oxbringapaj (ovan) och klassikern fish and chips. Förrätter då? Ja, vi kände att vi inte hade orkat trycka in det också.

Pajen serverades i en ugnsform med en sked ankleverparfait och karamelliserad apelsin på toppen, i burken bredvid fanns det rödlök- och portvinschutney. Under pajskalet låg det trådiga bitar av oxbringa. Första tuggan av oxbringapajen var riktigt god, ankleverparfaiten var precis som jag vill ha den (smälte i munnen) och chutneyn gav lite välbehövlig sötma. Rätten påminde om den Yorkshire-pudding jag åt på HIX i London för något år sedan. Jag är dock inte fullkomligt nöjd med oxbringapajen, den var något för salt för att förföra mig, miss i köket eller ska den vara så?

Till pajen drack jag en flaska från japanska Hitachino Nest Beer, en pale ale som balanserade upp bra i munnen med sin friskhet och fruktighet.

Fish and chips på The Flying Elk

Min sambo valde fish and chips (ett hett tips vi fått från Zwampen). The Flying Elks version av den brittiska pubklassikern är dock lite speciell, det är friterad torskslag (en styckningsdetalj på torsken som sitter ”någonstans på sidan”) med trippelfriterade pommes frites, tartarsås, ärtguacamole och friterad persilja. Jag åt även några tuggor av den rätten och det är nog den bästa fish and chips som jag ätit i mitt liv. Fisken smakade mycket fräschare än vad man kan förvänta sig när den är friterad, pommesen var riktigt krispiga och ärtguacamolen (eller ärtröra, för guacamole förutsätter att det finns avokado i) passade bra ihop med tartarsåsen och övriga beståndsdelar.

Sambon drack en Omnipollo Mazarin till sin fish and chips.

Brödpudding på The Flying Elk

Ordentligt mätta funderade vi på om vi skulle ta dessert, min sambo slängde däremot in handduken. Till slut föll valet på en brödpudding, en engelsk klassiker som jag tycker påminner om äpplepaj fast med brödbitar i. Till puddingen serverades bränd honungsglass. Jag gillade verkligen brödpuddingen, tillsammans med den friska, söta glassen blev det jättebra. Det enda negativa: Proportionerna glass och pudding var fel, en jätteliten bytta glass och en jättestor form med pudding. Nej, The Flying Elk, ni får minska lite på puddingportionen eller servera med mer glass och erbjuda desserten till två personer.

En avslutad brödpudding på The Flying Elk

Slutsats av The Flying Elk

Mina förväntningar var väldigt höga på The Flying Elk, kanske för höga. Sammanfattningsvis tycker jag däremot att restaurangen levererar, det är en egen tolkning av engelsk pubmat (med lite fransk inspiration) med finess. Min oxbringapaj var något för salt, annars kan jag inte klaga på något. Jag vill ge extra plus för riktigt bra personal, de var avslappnade utan att vara loja och som gäst kände jag mig väldigt välkommen. Notan (minus vinet vi drack på Gaston Vin) för två personer hamnade på 1 000 kronor inklusive dricks och det får anses som väldigt bra med tanke på vad man får.

10 Comments

      1. Kroketter, oxhjärta/älgtartar, oxsvanlasagne/flundra. Kroketten och flundran var trevligast. Ångra att vi inte tog någon ”To share for 2”-rätterna, men nästa gång …

Lämna ett svar till Ann Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *