Varmrätt till nyår

by author page

0 comments Recept

Igår tipsade jag om förrätt och idag får du tips om varmrätt till nyår, lite samma koncept som igår med fokus på att det ska kräva minimalt passande i köket.

Precis som att hummer är väldigt traditionellt inom förrätter på nyårsafton, så är oxfilé det allra vanligaste man äter till varmrätt under årets sista kväll. Min personliga åsikt om oxfilé är något av styckdetaljernas motsvarighet till charterresor, alltså väldigt tråkig, men av någon anledning älskar alla svenskar det.

Vad ska jag göra istället då? Vad är bra till stora sällskap? Jag kom fram till att flankstek passar mina behov, den är perfekt att tillaga i hel bit och sen tranchera innan den hamnar på bordet. Först saltar och pepprar jag det rumstempererade köttet, lägger det i en superhet stekpanna så att det får färg och fin stekyta. Slutligen hamnar flanksteken i ugnen på 90 grader med en termometer och sen får den gå tills innertemperaturen är 58 grader.

Just graderna är lite knepigt, beroende på var jag kollar så får jag från 58 till 62 grader när jag söker efter medium för nötkött. I vanliga fall brukar jag steka flankstek lite mer på känsla, men på nyår har jag lite gäster som gillar well done… Jag kommer aldrig någonsin steka nötkött till well done i mitt kök, men samtidigt känner jag att rare-bitar inte kommer vara superpopulärt heller.

Till flanksteken serverar jag potatisgratäng som jag förberett innan och som bara går med köttet i ugnen så att det kommer upp i bra serveringstemperatur. Kanske orkar jag koka ihop en god rödvinsås och serverar jag en sallad till också, får se hur jag gör.

Läs också mitt inlägg om förrätt till nyårsafton.

Hur ser ditt val av varmrätt till nyår ut? Vore också intressant att veta hur du resonerar om stekgrad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *