10 heta mattrender 2014

Cronuts från Dominique Ansel Bakery i New York

2013 är snart slut och här kommer mina tips om 10 heta mattrender 2014, förlåt för att det är mycket Stockholms-fokus.

1. Mera grönt

Mycket av den allmänna debatten handlar om att vi måste minska vår miljöpåverkan och även äta nyttigare. Mirakelmedlet har funnits där hela tiden – mindre kött och mer grönsaker. Nu när även allt fler svenska restauranger satsar mer grönt och mer på allt-annat-än-alibi-veg-rätter så tror jag på en ljusning och en bredare spridning av det här med att äta mer grönt. Och det vi oftast glömmer med vegetariskt är att det faktiskt är riktigt gott, precis som att en vällagad kötträtt också är fantastiskt god. Vidare tror jag att grönkål får ett fortsatt uppsving och kommer nå ut till den breda massan igen, medan matnördarna springer vidare mot mer smala/okända/hipster-kålsorter. För mig personligen skedde ett stort genombrott på den vegetariska fronten, jag vågade testa lite mer vegetariskt i köket, odlade en del grönsaker (mest grönkål…) och valde bort slentrianmässigt köttätande (men har en bra bit kvar där måste jag erkänna).

2. Mathybrider

2013 fick vi bland annat cronut (läs gärna mitt jämförande test av cronut och donut) och ramenburgare, jag tror att under 2014 kommer vi svenskar göra intressanta hybrider, inspirerade av det stora landet i väst. Vad tror du om en dessertkroppkaka?

3. Svenska crossovers

Jag tror att det är dags att vi svenskar tar till oss av alla fantastiska matkulturer som kommit in i landet de senaste åren. Och nej, jag snackar inte pizza, sushi eller kebab. Vi borde omfamna mat från Somalia, Chile och Irak till exempel och tillsammans med våra nya vänner göra spännande crossovers med “svensk” mat. Frågar du mig så tror jag att vi kan få många sverigedemokrater att öppna ögonen om vi gör det med maten, mat har också med mångkultur att göra.

4. Desserter

Samtidigt som svensk restaurangmat av hög klass blivit allt bättre har vi missat lite när det gäller efterrätter. De flesta restaurangerna har lite pliktskyldigt haft med några desserter utan så mycket kärlek smakmässigt eller serveringsmässigt. Jag tror att 2014 blir ett bra dessertår, inspirerade av bland annat superkonditorerna Daniel Roos, Daniel Lindeberg och firma Conrad Tyrsén/Ted Johansson hoppas jag att många restauranger vågar satsa på desserter som både är snygga och grymt goda. När får vi den första kvällsöppna dessertrestaurangen i Stockholm?

Mat från restaurang Gro i Stockholm

5. Opretentiös och plånboksvänlig finmat i Sverige

Bakfickorna till finkrogarna är redan här och 2013 öppnade också de opretentiösa restaurangerna Gro och Lilla Ego i Stockholm, bra mat av superkockar, men som samtidigt en vanlig medelsvensson kan unna sig. Toppskiktet inom svenska restauranger börjar bli riktigt bra, nu ska bara mellanskiktet och budgetsegmentet komma ikapp också.

6. Kimchi

Syrade och picklade grönsaker har varit stort de senaste åren och nu tror jag att kimchi kommer starkt. Korea är en av matkulturerna som bara ligger och väntar på att explodera även i Sverige. Många svenskar gillar och äter redan kimchi och under våren kommer första (vad jag vet) svenska boken om kimchi och det kommer göra sitt till.

7. Slowcooking slår även i Sverige

En av 2013 års populäraste mattrender (baserat på Google-sökningar) var pulled pork (läs gärna min rapport om det), tillsammans med vårt växande resande till USA och intresse för vällagad mat så är slowcooking det troliga “resultatet”. Nämnde jag att det dessutom är riktigt enkelt att laga mat med en slowcooker och att det säljs allt fler Le Creuset-grytor och slowcookers? 2014 kommer svenska slowcooking-boomen, var så säker.

8. Hembryggningen slår igenom på riktigt

Säkerligen var det en hel svenskar som fick ölbryggarkit i julklapp och det är en stor anledning till att allt fler kommer testa att brygga egna ipor, apor, stouts och så vidare hemma under 2014. Hemma hos mig kommer det i alla fall puttra ordentligt!

9. Egenodlade grönsaker

På plats nummer 1 hittar vi mera grönt och stadsodlingarna växer fram som svampar ut jorden och träffar jag rätt med den trenden så borde egenodlade grönsaker bli ännu större under 2014. Unga av idag tittar mycket tillbaka i tiden när det gäller maten och när min mormor var ung odlades det väldigt mycket för husbehov (var ju allmänt rätt fattigt och det fanns inte så många Maxi/Coop Forum/Citygross att handla på), vi vill ta det bästa därifrån, egenodlade grönsaker utan bekämpningsmedel och som vi själva sett växa upp ur jorden. Urbana biodlingar tror jag däremot inte på, det är för jobbigt att hålla på med levande bin för de flesta.

10. Dålig färdigmat

Samtidigt som vi matintresserade tar till oss av allt bättre mat så finns det väldigt många utan det intresset som även fortsatt kommer äta halv- och helfabrikat utan att reflektera det minsta över det. Blir folk lurade? Inte speciellt mycket, är du bara intresserad och undersöker saker lite så kan du få reda på det mesta om vad som döljer sig i färdigmaten eller restaurangmaten du äter.

Saknar du något på listan? Och är det något du tror jag har helt fel om?

Läs också mitt inlägg 7 mattrender jag hatar.

9 svar på ”10 heta mattrender 2014”

  1. Vad kul med trendspaning!! Grönt och egenodlat är det som jag skrev om själv i min trendspaning och tror slår ännu mer i år också. Annars har vi inte så mycket lika i våra trendspaningar.

  2. Efterratter och mathybrider, absolut! 🙂 Aven veg, som for mig kanns som det viktigaste eftersom det stracker sig over storre omraden an just smakupplevelser. Hoppas pa att fa se mer hel-vegetariska recept i AoM inom en snar framtid (men inte nodvandigtvis i formatet VEGAAAAN-this and that, for som du sager sa behovs inga kompromisser. Det ar gott. Mat kan vara fri fran animaliska produkter utan att det ar nagra konstigheter eller behov av extra markning, for det kanns som markningen skrammer ivag omnivores mer an den attraherar herbivores, if you know what I mean..)

  3. Visst absolut håller med om att fler restauranger borde satsa mer på desserter och utveckla det med, och inte bara i Stockholm utan i hela landet. Vill bara kommentera en sak din text ang firman Conrad Tyrsén/ Ted Johansson, de heter faktiskt Stockholm dessert och choklad och en rättelse är att Ted borde stå före Conrad, det är ändå han som har lärt upp Conrad. Dessutom är det Ted som var hjärnan bakom nobeldesserten 2013. Rätt ska vara rätt, ni journalister har ingen koll!!!

    1. Jag menar inte att Conrad Tyrsén och Ted Johanssons konditori heter ”firman Conrad Tyrsén/ Ted Johansson”, det blir lite roligt när du missförstod det och dessutom skriver fel namn på konditoriet, rätt namn är Dessert & Choklad Stockholm. Jag har varit stamkund hos dem i flera år och har betydligt bättre koll än vad du verkar tro, ha en bra kväll. 🙂

Kommentarer inaktiverade.