10 heta mattrender 2015

Andreas Ivarsson från In The Kitchen tycker till

Nya året är här och så är även min spekulation om vad som är heta mattrender 2015. Förlåt om det är mycket storstadsfokus.

Förra årets trendspaning hittar du i inlägget 10 heta mattrender 2014.

Vad tror du blir största trenderna?

pork-bun-nook

1. Utforskning av Asien

Sichuanköket fortsätter inta Stockholm. Peony 1 och 2 har redan fått sällskap av Surfers Stockholmsrestaurang, de asiatiska livsmedelsbutiken når allt fler svenskar och så har vi trendnäsorna på Natur & Kultur som släpper en bok dedikerad Sichuanprovinsens mat.
Vid sidan om det utforskar vi andra matländer i Asien, Indien och Thailand är mainstream, nu riktar vi blicken mot Filippinerna, Laos och Bangladesh istället.

2. Sydamerikanskt

Cramby, Zocalo och El Taco Truck har lite krattat manegen, nu vågar fler krögare satsa på sydamerikanskt och det är inte bara tacos vi erbjuds. Tydligast exempel är F12-gruppens nya Publico, som firma Melker och Danyel hoppas ska bli en helkvällskrog.

3. Mexikanska cocktails

Om du har några fina flaskor tequila hemma i barskåpet eller med självförtroende kan beställa in mezcal genom att bara ange märket, då ligger du i framkant. Bourbon är över som trend (även om det är jävligt gott), majsen är övergiven och 2015 är det agave som gäller.

4. Ännu mer råvarufokus

Många kockar jag pratade med under 2014 pratade om att de är trötta på avancerad teknik i köket och konstiga uppläggningar. Som en följd av det serveras vi rätter som på ytan ser enkla ut, men som har tillagats helt perfekt. Det är här duktiga kockar kan utmärka sig och inte genom att dränka sina anrättningar i hyvlad tryffel eller märg.

5. Bocuse D’or och nordiska Michelin-guiden

Jag är övertygad om att faktumet att Tommy Myllymäki tävlar i Bocuse D’or kommer få andra svenska kockar att inspireras och ”step up their game” om man ska använda en sportterm. Kanske gör det faktum att Norden för första gången får en Michelin-guide att fler restauratörer vågar chansa, nu när chansen borde vara större än någonsin att få en stjärna.

paul-svensson-1

6. Vegetariskt

Paul Svenssons nya restaurang på Fotografiska är redan igång, Gro är etablerad och Henrik Norströms nya kafé/restaurang öppnar väldigt snart. Gemensamt är deras fokus på vegetariskt, köttet får backabak på scenen lite. Om vi snackar hemmakockar är Lisa Förare Winbladh med posse på Facebook-gruppen Fegvego bevis för att vegetariskt snart känns lika naturligt som fredagstacos i en småbarnsfamilj.

Och just det, kålen fortsätter vara populär, pionjärerna lämnade grönkålen redan 2013, men det finns tusentals andra varianter där ute.

7. Smart teknik i köket

Våra smarta mobiler och annan teknik kommer ta ännu mer plats under 2015. På Kickstarter kan man beställa behållare som kan känna av vad man häller i och det finns sous vide-cirkulatorer som man kan styra med mobilen (jag fick hem min sådan häromdagen). Det jag vill komma till är att prylnördarna redan har Kitchen Aid, rökpistol, diverse olika stekpannor och så vidare, i år kommer de smarta köksprylarna bränna hål i plånböckerna.

8. Ramen

Med tanke på råvarufokus och större utforskning av asiatisk mat känns det logiskt att Stockholm får några ramenhak. Och med stor sannolikhet kommer en eller två kokböcker dedikerade nudelsopporna. Vem släpper den först? Blir det Jonas Cramby, Johan Hedberg eller rent av min gamle kompanjon Amir Kheirmand? På tal om ramen, så måste jag till Adam & Albin snarast möjligt.

9. Alkoholfritt

Jag vet inte om du upplevde samma sak som jag, men nyårsafton 2014 peakade antalet personer som skröt att de inte drack något på den stora kvällen. När allt fler vill köra alkoholfria krogkvällar och hemmamiddagar kommer de alkoholfria dryckerna bli ännu bättre. Vilket svenskt märke blir först att erbjuda hantverksbryggd läsk på bred front?

Mathias Dahlgren och Daniella Illerbrand serverar mat i en food truck

10. Food trucks

Jag är lite trött på food trucks-hajpen (trots att jag kan kanske hjälpt den på traven), men under 2015 kommer det bli ännu mer etablerat. Problemet med de food trucks som kör runt nu är att det är lite för fantasilöst, det går 12 pulled pork-trucks på dussinet.

Vi kommer med stor sannolikhet se ett antal frukost-food trucks under 2015, någon kommer vara superbra, men resten blir nog bara meeeehhh. Om du sitter och funderar på smart food truck-koncept, så ger jag dig ett gratis supertips. Satsa på schyssta frukostbagels, 2-3 olika varianter och kör bara med cream cheese och max 3-4 tillbehör till. Självklart ska du ha bra kaffe också, komplettera med nybakade cookies som folk kan ta med till jobbet och succén är ett faktum.

Läs också mina kommentarer på vad jag trodde skulle bli 2014 års största mattrender.