Barack Obama i talarstol

Barack Obama besöker Stockholm nu och han har ett schema som han troligen inte kan styra så mycket över. Här leker jag lite med tanken om han bara varit en vanlig polare som ville ha några schysta Stockholms-tips.

Tycker du någon Stockholmsupplevelse saknas? Skriv gärna det i kommentarerna.

1. Toast Skagen på Pontus

En väldigt svensk rätt är Toast Skagen, märkligt nog med det danskklingande namnet. Stockholms bästa Skagen hittar du enligt mig hos Pontus Frithiof på Brunnsgatan. Ett spartips för Obama är att hänga på låset när matsalen öppnar vid 18 och utnyttja restaurangens early bird-erbjudande. För visst ska POTUS besöka en restaurang som heter Pontus?

LÄS MER: Recept på Toast Skagen

2. Vin på Gaston Vinbar i Gamla stan

Efter en hel dag med sömniga möten och heta diskussioner (tvivlar i och för sig på att svenskarna vågar ge sig in i det…) är det skönt att runda av med ett glas vin. Stans bästa och mest avslappnade vinbar ligger i Gamla stan, vägg i vägg med The Flying Elk och Frantzén. En extra usp för Obama är att Gaston har ett stort utbud av viner från Kalifornien, bra om han längtar hem. Om den amerikanske presidenten blir hungrig finns nästa tips alldeles bredvid.

3. Frantzén

Frantzén är restaurangen som alla matnördar på besök i Stockholm vill besöka, med avsmakningsmenyer efter säsong och två Michelin-stjärnor. Ett extra tips för Obama kan vara den privata matsalen för att slippa bli smygplåtad av alla andra gäster.

oaxen-krog-12

4. Oaxen Krog

Om Obama vill skryta om ett restaurangbesök för sina polare hemma borde han besöka en av de nyaste superrestaurangerna i Stockholm. Oaxen Krog på Djurgården är en av vårens bästa nykomlingar med fantastisk mat signerad Magnus Ek och Agneta Green.

LÄS MER: Recension av Oaxen Krog

5. Korv med bröd hos Günters korv i Birkastan

Allt bra i Stockholm är inte finmat eller från det nynordiska köket. En av stans klassiker finns på Karlbergsvägen i Birkastan, jag tänker självklart på Günters korv. Ett tips från mig till Obama är att han kommer i tid, mannen i kiosken jobbar inte direkt efter ackord.

LÄS MER: Strategi för kön till Günters korv

6. Lunch på Speceriet

När mötena blir för tråkiga borde Obama slita sig tillsammans med ”Reinie” för en avslappnad finlunch på Speceriet. På Gastrologiks bakficka serveras varje dag varierande luncher med råvaror efter säsong.

LÄS MER: Recension av Speceriet

Burgler på Flippin' Burgers

7. Hamburgare på Flippin’ Burgers…

Vi har ofta kunnat läsa (och se bilder) om Obamas fäbless för hamburgaren, den mest amerikanska maträtten som finns. Om Barack Obama bara ska äta en hamburgare i Stockholm borde han prova en av Jon Widegrens skapelser. Och du Jon, visst kan du göra undantag från regeln om ingen bordsbokning för POTUS?

LÄS MER: Recension och FAQ om Flippin’ Burgers

8. …eller på restaurang AG

Om den amerikanske presidenten inte orkar köa med alla hipsters utanför Flippin’ Burgers rekommenderar jag restaurang AG, bara några baseball-pitchar bort. Jureskogs hamburgare är lite annorlunda och en något svenskare tolkning av den amerikanska köttpucken.

LÄS MER: Recension av AG

9. Kaffe och kanelbulle hos Johan & Nyström

Vi svenskar dricker näst mest kaffe per capita i världen (efter Finland tror jag). Alldeles nära Mariatorget på Söder i Stockholm finns ett av stans bästa kaffeställen med bönor från eget rosteri. När väl Obama sitter där med sin aeropress passar han självklart på att äta en delikat kanelbulle (Johan & Nyströms bullar kommer från Dessert & Choklad Stockholm).

10. Glass från Stikkinikki

Hemlängtan och fint väder med några timmar över innan kvällens flight hem med Air Force One? Spring bort till glasståndet Stikkinikki på Tegelbacken och snacka lite skit med amerikanska ägarinnan Nicole Emson. Och du Obama, deras sorbet med jordgubb är helt ljuvlig om du vill ha smaktips.

2 svar på ”10 saker Obama borde äta i Stockholm”

Kommentarer inaktiverade.