11 julklappstips till matboksnörden

Behöver du inspiration till julklapparna? Är mottagaren en matboksnörd? Om du svarat ja på båda kommer här 11 perfekta julklappstips.

1. A taste of Canada av Rose Murray

Den här boken är min absoluta favorit bland mina kokböcker, den har allt jag vill hitta i en bra kokbok. Att bläddra i A taste of Canada är som att resa runt i landet och man får se hur mångkulturellt det landet är, fantastiska bilder och intressanta recept.

2. Kitchen Confidential av Anthony Bourdain

En riktig klassiker som alla matnördar borde läsa, pinsamt nog läser jag den först nu.

3. Brygg öl av Henok Fentie och Karl Grandin

Henok Fentie och Karl Grandins Omnipollo är ett unikt svenskt bryggeri och på samma sätt är detta en bok som går mot strömmen. Snygga illustrationer och pedagogiska texter, perfekt för nybörjarbryggaren.

Omslaget till United States of Cakes av Roy Fares

4. United States of Cakes av Roy Fares

Jag kallade United States of Cakes för en av höstens bästa böcker om bakning i min recension och självklart är det också en bra julklapp.

Läs min recension av United States of Cakes

Bokomslag till The Food Traveler av Zvonko Sokcic

5. Food Traveler av Zvonko Sokcic

En annan av höstens bästa böcker om mat är Food Traveler, likt A taste of Canada tas man som läsare också med på en resa. Bland annat får vi följa med till New York, Barcelona, Mexiko och Thailand.

Läs min recension av Food Traveler

6. Lucky Peach

Världens bästa tidning om mat om du frågar mig. Evighetslånga reportage och fantastiska bildkreationer. Säljs i vissa tidningskiosker i Sverige och hos de flesta stora webbokhandlare.

7. L.A. Son” av Roy Choi

Ända sedan jag såg Anthony Bourdain’s Parts Unknown avsnitt som handlade om Koreatown i Los Angeles har varit väldigt nyfiken på Roy Choi. Hans bok innehåller dels en biografi, men också några av hans bästa recept. Ångrar lite att jag inte köpte den när jag var i New York sist.

8. Salad Daze av Alex Brown

Den kanske coolaste kokboken hemma i bokhyllan och det bästa av allt är att den är vegetarisk, något vi alla behöver bli bättre att laga till hemma. Till varje recept har det parats ihop ett öl som passar till och en skiva man ska lyssna på, väldigt hipster…

9. Kött: välja hantera och tillaga av Håkan Fällman

Den svenska köttbibeln om du frågar mig. Håkan Fällman är riktigt kunnig om kött och den här boken är väldigt bra skriven. Boken är uppdelad i kapitel som går in på ett djur i taget med guide till styckdelar och recept. Att jag tipsar om den här boken är ingen uppmaning att äta mer kött, det behövs inte i Sverige, istället ska man se det som ett sätt att lära sig mer och äta bättre och mindre mängd kött.

10. Food Junkie av Mons Kallentoft

En av två böcker på listan som jag inte har i min ägo. Foodien Mons Kallentofts självbiografiska bok om “matmissbruket”, hyllad när den släpptes häromåret.

11. Grönt: välja hantera och tillaga av Nina Westelind med flera

Precis som att du ska ha en köttbibeln är det minst lika viktigt att även ha en grönsaksbibel. Grönt är uppbyggd lite på samma sätt som “systerboken” Kött och går igenom grönsaker i “familjer”, med tips om tillagning, recept och när det är rätt säsong.

Ännu fler julklappstips

Missa inte heller mitt inlägg 12 julklappstips till en matnörd.

Vad har du för favoritböcker om mat?

Ett svar på ”11 julklappstips till matboksnörden”

Kommentarer inaktiverade.