12 julklappstips till en matnörd

Har du panik över vad du ska ge matnörden i din närhet i julklapp? Ingen fara, detta är listan för dig och det är inte bara dyra grejer.

Innan du läser listan vill jag göra några klargöranden, numrena är ingen ranking av vad jag tycker är viktigast och jag får ingen ersättning för att tipsa om pryl X eller butik Y, detta är helt ärliga tips.

Bonus-tips: Stöd FN i arbetet på Filippinerna

Tyfonen Haiyan förstörde stora delar av Filippinerna för några veckor sedan, en riktigt snäll julklapp är att i din mottagares namn sätta in en summa på FN World Food Programmes konto. Det går att betala med kort hos FN World Food Programme. Donera pengar här nu.

Pris: 1 krona till obegränsat och du får karma på köpet

1. En riktigt bra termometer

Istället för att stå och gissa innertemperatur på din köttbit eller limpa i ugnen är en bra termometer ett måste, helst en du kan sticka in i maten som ger snabbt utslag. Jag började själv med en enkel från Ikea, men den kändes inte tillförlitlig. Nu har jag två olika, en billig från Kjell & Company och en proffstermometer från Greisinger. En av de populäraste bland matnördarna för tillfället är annars Thermapen, den står på min önskelista i år.

Pris: 200-2000 kronor

2. Hushållsvåg

Precis som att en bra termometer är ett nyckelverktyg i köket så är en digital hushållsvåg viktig. Väger du dina ingredienser så får du alltid samma mängd, superviktigt speciellt när man bakar eftersom att en deciliter mjöl kan skilja väldigt mycket mellan gångerna. Behöver du köpa en dyr hushållsvåg då? Nej, välj en som är lite snygg och som mäter hyfsat snabbt.

Pris: Runt 300-400 kronor

3. IPA-glas från Spiegelau

Jag och min fru fick två av dessa glasen när vi gifte oss i somras och de känns verkligen bra. Spiegelau har tagit fram glasen i samarbete med hantverksbryggerierna Dogfish Head och Sierra Nevada, resultatet blev något unikt.

Pris: 100 kronor per glas

4. Slow cooker

Favoritverktyget för många som lagar mycket mat oavsett om man är intresserad eller bara har det som ett “tungt ok”. Jag har varit lite skeptisk till slow cookers innan, men en resa till Kanada förra året förändrade min syn totalt. Flera vänner vi bodde hos använde sin slow cooker ofta och fram för allt var det möjligheten att ställa in en timer som var outstanding. Populäraste märket är Crockpot och deras modeller finns i olika storlekar.

Pris: 400-1800 kronor

5. Belkin Tablet Chef Stand

Den bästa lösningen jag har sett för dig som använder Ipaden i köket när du kollar recept eller instruktionsvideo. Belkin Tablet Chef Stand ger dig flera olika möjligheter till hur surfplattan ska vara placerad, liggande eller stående. Det bästa är ändå att stället är byggt för att sköljas av och att det medföljer en pekskärmspenna.

Pris: 300 kronor

6. Isformar som ger stora isbitar

Lite av känslan med en riktigt schysst Old Fashioned kommer från isen och stora isbitar gör det lite proffsigare. Bland annat Williams-Sonoma har såna isformar och de skeppar till Sverige. Hittills har jag inte sett såna i Sverige, men kanske någon barnördig läsare kan tipsa om det?

Pris: Cirka 200 kronor

7. Aeropress

Oavsett om du vill göra en kopp till dig själv hemma eller vill ha bra kaffe på jobbet så rekommenderar jag en Aeropress. Två plaströr skapar ett tryck som (gissar jag) påminner lite om hur en espressomaskin jobbar. Jag har kört Aeropress på jobbet sedan en tid och jag är verkligen nöjd. Inga krångliga moment och färdigt kaffe på någon minut.

Pris: Cirka 400 kronor

8. En av de 11 mat- och kokböckerna jag tipsar om

Läs det inlägget nu.

Pris: 100-500 kronor

9. Tortillapress

Tacostrenden har verkligen slagit senaste året, bortom fredagsmyset. Oavsett om du lagar “svennetacos” eller gör ”tacos från grunden” så är hembakade tortillas väldigt gott och inget som tar speciellt lång tid. För att göra det ännu lättare och bättre så är en tortillapress på sin plats. Numera säljs tortillapressarna i flera svenska webbutiker, googla bara på tortillapress så löser det sig.

Pris: Cirka 300 kronor

Cronuts från Dominique Ansel Bakery i New York

10. Cronut

Ja, den är lite långsökt, men om du har vägarna förbi Dominique Ansel Bakery i New York så kan du köpa hem detta hajpade bakverk. Ett problem är att de ska ätas färska och att det är en bit till New York.

Läs gärna mitt jämförande test av cronut och donut.

Pris: Resa till New York + 5 dollar för cronut

11. Restaurangbesök

Slå flera flugor i en smäll. Unna din matnördsvän en bra restaurangupplevelse samtidigt som ni får en chans att äta ute tillsammans.

Pris: Olika beroende på restaurang

12. Grönsaks- eller köttlåda

Kanske har hen allt vad gäller utrustning i köket, då kan en ”låda” med råvaror vara väldigt uppskattad. Finns hos diverse olika leverantörer, kolla först vad som finns lokalt på din ort.

Pris: 400 kronor och uppåt

Vad saknar du på min lista?