3 böcker som ger mig vårkänslor

boktips-1

Våren är äntligen här på riktigt och då börjar också allt ätbart att komma till liv där ute, jag tipsar om tre böcker som tar vara på allt av naturens goda.

Kimchi och andra koreanska rätter av Byung-Hi Lim och Byung-Soon Lim

En handbok i det koreanska köket med stort fokus på just kimchi är ett bra sätt att sammanfatta boken skriven av systrarna Lim som driver Arirang i Stockholm. Jag gillar verkligen koreansk mat, men har inte provat på att laga det hemma, kanske är det nu det börjar för mig. Boken förklarar vad kimchi egentligen är och den innehåller nästan 20 olika recept på kimchi, plus rätter med kimchi som grund.  Plus för snygga bilder!

boktips-2

Rätt ur jorden av Bella Linde och Lena Granefelt

Ända sedan jag flyttade till Stockholm för några år sedan har mitt odlingsintresse ökat. I den lilla lägenheten fick jag nöja mig med några krukor på balkongen (och i typ lägenhetens alla fönsterbrädor plus trapphuset…) där jag odlade olika sorters chili, morötter, tomater, potatis, ruccola och lite annat. Sedan i höstas bor vi i ett hus och odlingsintresset kan explodera, Rätt ur jorden är bästa vännen när jag lär mig det ordentligt från grunden. Boken är logiskt uppbyggd och innehåller alla möjliga tips vad gäller hur, när, vad och var man ska odla. Att boken redan har fått lite jordfläckar kanske skvallrar om att den redan är en följeslagare när jag är ute i trädgården.

Soda, lemonad & snacks av Tove Nilsson

Efter surdeg, korvstoppning, mjölksyrade grönsaker och ölbryggning måste det komma något nytt (eller något som är bortglömt i alla fall, som i de nämnda exemplen), och jag tror jag har hittat min nya grej, koka egen root beer, ginger beer och julmust. Precis som med ölbryggning kan man lägga sig på sin egna nivå även när det gäller ”läskbryggning”. Koka lemonaden och tillsätta egengjord sodakultur om man vill löpa linan ut eller börja smått med att koka egen syrup som man blandar med kolsyrat vatten. Det enda jobbiga med recepten i boken är att det i de flesta fall inte är ingredienser man brukar ha hemma.