Är det farligt att dricka mjölk?

Perfekta kanelbullar med mjölk

De senaste dagarna har vi matats med information om hur mjölken påverkar våra kroppar, på vissa håll har det skrivits så att man tror att mjölk är farligt för oss, något som går stick i stäv med det som de flesta av oss fått lära sig, att mjölk är nyttigt. Vad är egentligen sant?

Jag lämnar kriget mellan Arla och Oatly vid sidan om, det jag tänker på är studien från Uppsala universitet som lyfter fram att ett stort intag av mjölk kan leda till en ökad risk för benbrott och kortare livslängd.

I stort sett de flesta stora medier har tagit upp studien (som publicerats som artikel i medicintidskriften British Medical Journal (BMJ)), bland annat Aftonbladet och SVT Aktuellt. Problemet är bara att rapporteringen inte är seriös.

Uppsala universitet har gjort en så kallad observationsstudie med flera felkällor (som så klart nämns i rapporten). I BMJ avslutas artikeln med följande stycke (som troligen inget svenskt media har läst): ”The results should, however, be interpreted cautiously given the observational design of our study. The findings merit independent replication before they can be used for dietary recommendations.”

När jag läser sådant här tänker jag först om det verkligen känns rimligt? Magkänslan var att de flesta medier dragit förhastade slutsatser. Magkänsla gör dock ingen lycklig och därför är Livsmedelsverkets hemsida nästan alltid anhalt nummer två, vad säger den myndigheten? Ska vi slänga ut mjölken så fort vi bara kan? Nej, långt från det, så här skriver Livsmedelsverket:

– Studien är intressant, men eftersom den är en observationsstudie kan författarna endast spekulera i varför de som dricker mycket mjölk har ökad risk för att dö i förtid. Därför behövs det mer forskning som kan förklara sambanden, säger Anna Karin Lindroos, dietist på Livsmedelsverket.

För barn över två år och vuxna räcker det med ungefär en halv liter mjölkprodukter per dag för att täcka behovet av kalcium. I den mängden ingår både mjölk, fil, ost och yoghurt, liksom de mjölkprodukter som används i matlagningen.

– Men det finns andra sätt att få i sig kalcium och som alltid gäller rådet att äta balanserat och varierat och att inte överdriva konsumtionen av något enstaka livsmedel. Det gäller även mjölk, säger Anna Karin Lindroos.

Tvekar du ändå och vill sluta dricka mjölk direkt, trots Livsmedelsverket tvärsäkra uttalande? Läs då följande uttalande som en av forskarna i studien gjort till UNT:
– Våra resultat ifrågasätter starkt att det är bra för hälsan att dricka mycket mjölk i vuxen ålder. Det behövs dock fler studier som ger liknande resultat innan de kan ligga till grund för nya kostrekommendationer, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum.

Förresten, jag blev sjukt sugen på ett glas kall O’Boy när jag skrev denna texten och jag väntar med att mjölkstoppet tills det finns säkra bevis på att det är farligt för oss.

Vad är dina tankar om mjölkrapporteringen?

3 svar på ”Är det farligt att dricka mjölk?”

  1. Min farmor blev 90 år, pappa 93. Min svärfar 88, svärmor 93. Alla drack de mjölk dagligen. Så det stämmer, det är farligt att dricka möjlk 🙂

  2. Att dra upp åldern på 4 personer bevisar inget, möjligen att man inte förstått vad ett statistiskt underlag är. I övrigt är korrelationen ganska svag och som de skriver så rekommenderas det inte att dricka mycket mjölk, men häller man i sig såna mängder så borde man ändra den vanan av andra orsaker också kanske.

  3. Det finns även forskning som kopplar ihop mjölkdrickande(inte en skvätt i kaffet) med prostacancer. Fast det kan väl inte stämma eftersom det är jobbigt att lära sig nya fakta…

Kommentarer inaktiverade.