Är svenska jordgubbar giftiga att äta?

Är svenska jordgubbar giftiga

De senaste dagarna har jag läst att svenska jordgubbar är giftiga och att man absolut inte ska äta andra jordgubbar än de ekologiska eller KRAV-odlade. Det där låter inte bra alls, om det stämmer alltså. Ska vi rent av hoppa över de härliga jordgubbarna på midsommarafton? Det korta svaret är nej, svenska jordgubbar är inte giftiga och du kan lugnt äta så mycket du vill. För ett lite längre svar rekommenderar jag dig att läsa vidare.

UPPDATERING: Läs gärna mitt inlägg Så kunde Matfusket lura 500 000 svenskar om jordgubbar, där jag går igenom i detalj varför allt Matfusket skrivit om jordgubbarna är helt fel.

Först påstod journalisten Ulf Elfving att konventionellt odlade jordgubbar är farliga eftersom man besprutar bären med kemikalier. Han skrev så där svepande utan att ange fakta som underbyggde hans argumentation, och nej, inga källor alls till var han hittat detta avslöjande.

Sen delade en kompis en bild från den populära och konspiratoriskt lagda Facebook-gruppen Matfusket. Då blev jag ännu mer misstänksam eftersom jag tidigare tagit del av inlägg från gruppen och då har det varit väldigt tunna påståenden.

Så här skriver Matfusket:

”Giftiga jordgubbar – Fåglar dör av besprutningen

Den svenska jordgubben är rejält besprutad. I skrivande stund är det tillåtet att bespruta våra svenska jordgubbar med 44 olika sorters preparat. För att motverka svampangrepp finns 13 olika preparat, 9 olika insektsmedel, 8 preparat mot kvalster och 14 olika växtgifter mot ogräs. Endast 11 av dessa är godkända för ekologisk KRAV-certifierad jordgubbsodling.

När Livsmedelsverket gjorde tester innehöll 83% av de testade jordgubbarna rester av dessa gifter. Det må vara aningen besvärligare att odla utan bekämpningsmedel men det finns de som klarar av att odla ekologiskt. Frågan vi måste ställa oss är snarare, vill vi äta detta gift?

Anonyma bärplockare som varit i kontakt med oss på Matfusket uppger att de varje morgon får gå runt och plocka döda fåglar vid jordgubbsplantorna, för de satt i sig av bären. Hur länge kan detta fortsätta?”

Men är svenska jordgubbar giftiga? Om man läst Ulf Elfvings blogg och dessutom följt Matfusket på Facebook hade man varit livrädd vid det här laget. Och Matfusket refererar dessutom till Livsmedelsverket. Hmmmm…

Livsmedelsverket om bekämpningsmedel i svenska jordgubbar

Vad säger Livsmedelsverkets egentligen då? Jag har lärt mig att man ska kolla direkt hos källan för att vara säker om något är sant eller inte. Matfuskets påstående om att 83 procent av de jordgubbar som Livsmedelsverket testat innehöll rester av bekämpningsmedel stämmer inte, i själva verket var det värre än så, hela 92 procent. Men Matfusket och tidigare Stora Journalistpriset-vinnaren Ulf Elfving berättar inte hela sanningen.

Rent krasst innehåller det mesta vi moderna människor äter rester av bekämpningsmedel och dessa används för att bönderna ska få större skördar (och självklart finns det problem med för mycket bekämpningsmedel, men detta blogginlägg är inte forumet för att ta upp det). För att vi inte ska dö eller bli sjuka av att äta maten har Livsmedelsverket satt upp gränsvärden som inte får överträffas. ”Gränsvärdena är satta till en mycket låg nivå. Det gör att maten är säker för alla konsumentgrupper, även vegetarianer, barn och gravida.” skriver Livsmedelsverket.

Hur nära gränsvärdet låg bekämpningsmedlen som hittats i svenska jordgubbar då?
”Den högsta halten av ett bekämpningsmedel som uppmättes bland de svenska jordgubbarna var endast 6 procent av gränsvärdet, motsvarande andel för utländska jordgubbar var 18 procent.” skriver Livsmedelsverket.

Om man fortsätter läsa samma artikel hos Livsmedelsverket (vilket varken Matfusket eller Ulf Elfving kan ha gjort, men jag tror att du klarar av det), så står det att:

”Om man räknar samman mängden rester av olika bekämpningsmedel som hittades i Livsmedelsverkets kontroll 2013 och som man kan få i sig när man äter jordgubbar motsvarar det att en 4-åring som väger 18 kg kan äta 3,6 kg jordgubbar varje dag året runt utan att hen får i sig den mängd bekämpningsmedel som kan innebära risk för hälsan.

De bekämpningsmedel som används idag lagras inte i kroppen. De bryts ned och finns inte kvar i kroppen efter något dygn. Det är därför man kan hitta spår av bekämpningsmedel i urin.”

Lurendrejaren Ulf Elfving

Vad tycker jag om detta då?

Jag blir riktigt förbannad över att Matfusket och Ulf Elfving lurar sina läsare och dessutom förstör för svenska bönder som har det tillräckligt svårt ändå. Jag hade faktiskt förväntat mig mer av en så respekterad journalist som Ulf Elfving (Matfusket har jag inte något förtroende för), men han verkar ha glömt vad källkritik är för något. Den här “jordgubbshärvan” får mig att tänka på påståendena om att vindruvor skulle vara giftiga att äta, vilket stämde, om man åt runt 400 kilo vindruvor om dagen.

Ät så mycket jordgubbar du kan på midsommarafton och alla andra dagar, du kan omöjligt nå upp till de mängder som skulle vara skadliga för dig och långt innan dess kommer din mage att spricka.

Förtydligande: Självklart är ekologiskt odlade jordgubbar ännu bättre att äta än konventionellt odlade.

Vad tänker du om den här “jordgubbshärvan”?

13 svar på ”Är svenska jordgubbar giftiga att äta?”

 1. Hej Andreas!

  Det är en härva, detta med konventionellt odlad mat och vad som kallas ekologisk odling.

  Innan kemijättarna började skapa konstgödsel på fyrtio- och femtiotalet och så småningom insekts- och ogräsbekämpningsmedel var ALL mat ekologisk.

  Den konventionellt odlade maten är en härva i sig.

  Storskalig odling med dessa giftiga medel utarmar och förgiftar jorden, vattendragen, luften och allt som lever däri och därav. Vare sig det är inom gränsvärden eller ej så blir det sammantaget en cocktail av olika giftrester som över tid i en salig blandning från brödet, grönsakerna, vinet/ölet, rotfrukterna och inte minst frukterna, som varelser mycket mindre robusta än en fyraåring – fjärilar, humlor, honungsbin etc. blir utsatta till en grad som leder till långsam utrotning…

  Detta är inget glättigt ämne att glida förbi och trösta oroliga Midsommarfirare med, snarare ett tillfälle att mana till handling och kräva att ALL mat märks med en lista av vad som ingått i dess odlingshistoria och de gifternas potentiella bieffekter.

  Det skulle kanske innebära att gemene man/kvinna förfärades till den grad att vi börjar kräva uteslutande ekologisk odling av all vår mat. Varför inte? Fråga de odlare som redan gått över till att odla ekologiskt. Det finns utmärkta klipp från Coop på Youtube – http://www.youtube.com/watch?v=-S4afLAfNxo

  En hel del allergier och beteendemönster (boktavskombinationer) skulle nog minska markant ifall öppenhet kring den kemikalie manipulation som vår mat utsätts för kom till allmän kännedom och följaktligen kunde förbjudas.

  Vad har vi för rätt att sterilisera våra jordar? Allt som gjorde att jorden i sig var levande är sedan länge är dött. Det tar tid men det går att återbörda liv till åkern med hängivenhet och kunskap.

  Kolla vad Permakultur är för något ifall du inte vet och engagera dig i vad som är bäst för allt och alla och inte bara för några få… http://www.youtube.com/watch?v=2Lv3R4HrY6w, och på svenska i liten skala http://www.youtube.com/watch?v=kjwsVO29YHk

  Stor kram!

  Helene

  1. Hej Helene!
   Jag påstår inte någonstans att det är bra att använda för mycket bekämpningsmedel och jag skriver till och med att ekologiskt är ännu bättre. Jag ondgör mig dock över att över 500 000 svenskar blivit lurade av Matfusket och Ulf Elfving att jordgubbar skulle vara giftiga, något som helt saknar belägg.

 2. Hej Andreas!
  Vilka studier stödjer du dig på när du säger följande: ”Om man räknar samman mängden rester av olika bekämpningsmedel som hittades i Livsmedelsverkets kontroll 2013 och som man kan få i sig när man äter jordgubbar motsvarar det att en 4-åring som väger 18 kg kan äta 3,6 kg jordgubbar varje dag året runt utan att hen får i sig den mängd bekämpningsmedel som kan innebära risk för hälsan.
  Jag undrar om detta är en faktisk studie eller en teoretisk. Vidare undrar jag om följande också har konstaterats: påståendet att vindruvor skulle vara giftiga att äta om man åt runt 400 kilo vindruvor om dagen.

  1. Hej Pia!
   Det är ett citat från Livsmedelsverkets artikel som baserar sig på deras tester. Jag pratade även om testet med Annelie Widenfalk som är riskvärderare på Livsmedelsverket. Hon sa att det är ett väldigt konservativt exempel, alltså väldigt försiktigt. En stor majoritet av jordgubbarna som ingick i deras test hade så lite bekämpningsmedelsrester att det inte gav utslag på deras instrument, för att vara på den säkra sidan när man räknade ut exemplet med ”4-åringen” antog man ändå att det fanns mer bekämpningsmedel i just de bären. Jag vet inte om jag förklarar det så bra, säg till i så fall.

 3. Tack för att du tog upp detta Andreas! Såg artikeln hos ”matfusket” som jag endast följer självdestruktivt för att jag mår illa av denna typ av journalistik som utan hållbar fakta sänker enskilda entreprenörer och folk hakar sen helt okritiskt på drevet i kommentarsfälten. Nu har de dessutom gått ut med ett ”öppet brev till alla jordgubbsodlare” där man talar om korrumperade agronomer som säljer bekämpningsmedel och odlare beskrivs som en duperade, lycksökande idioter. Känns lite manisk konspirationsteori över det hela. Nästintill all konventionell odling i Sverige idag bygger på så låg användning av bekämpningsmedel som möjligt (IP-integrerad produktion men självklart finns det alltid några få som inte följer reglerna precis som i alla branscher) och det finns inget egenvärde för en odlare att vräka på förhållandevis dyra bekämpningsmedel. Flera av medlen som beskrivs som kemikalier/gifter är biologiska bekämpningsmedel och många av de övriga har samma verkan eller rent av samma aktiva substans men säljs av olika tillverkare varför de sällan kombineras, vilket även är reglerat.
  Jag tycker som du att ekologisk produktion självklart är toppen men tyvärr är vi som konsumenter ännu inte beredda att betala vad det kostar och tittar man på odlad areal är bekämpningen i jordgubbsproduktion ett relativt litet problem i förhållande till en del större cash crops i världen.

  1. Hej Jens! Det känns som att du förstått precis vart jag vill komma, bönderna häller inte ut bekämpningsmedel bara för att det ”är kul”, som många tycks tro. Vad jag läst (jag har dock inga källor just nu) så har dessutom användningen av bekämpningsmedel minskat senaste åren och de bekämpningsmedel som används är inte lika farliga.

 4. Hej!

  Bra att få ta del av ’andra sidans’ argumentation då jag lätt sväljer Matfuskets artiklar med hull och hår. Jag är dock fortfarande bekymrad. För vi äter inte endast jordgubbar med besprutningsrester. Jag är rädd att ’många bäckar små’ blir faktiskt skadligt i längden.

  Så KRAV är något jag alltid väljer. Kommer göra så med jordgubbar oxå så gott det går..

  1. Hej Anna! Det är jättebra att vara försiktig, men det finns så många andra hälsorisker i det moderna samhället som är så oerhört mycket större än just resterna av bekämpningsmedel.

 5. För Livsmedelsverket är sååå förtroliga?! De vill att vi ska använda oss av flytande margarin som är en stor hälsofara för oss. Som innehåller både bensin, kvicksilver, blekmedel m,m
  T, om Coop har dragit tillbaka sin margarin så de förstått saken. Så Livsmedelsverkets förtrolighet sjunker mer för varje uttalande de gör. Inte tala om vilka sponsorer de har? Barilla, nestle, McDonalds! Vilka sponsrar sig kan man fråga sig?

 6. För Livsmedelsverket är sååå förtroliga?! De vill att vi ska använda oss av flytande margarin som är en stor hälsofara för oss. Som innehåller både bensin, kvicksilver, blekmedel m,m
  T, om Coop har dragit tillbaka sin margarin så de har förstått saken. Så Livsmedelsverkets förtrolighet sjunker mer för varje uttalande de gör. Inte tala om vilka sponsorer de har? Barilla, nestle, McDonalds! Vilka sponsrar dig kan man fråga sig?

  1. Stina: Det var härliga konspirationsteorier du har! Sist jag kollade innehöll inte margarin de sakerna du nämnde.
   Ditt påstående om att Livsmedelsverket skulle vara sponsrade av Nestlé, Barilla och McDonald’s får du gärna utveckla, statliga myndigheter är aldrig sponsrade. Jag har inga sponsorer heller.
   Ditt inlägg är så typiskt en konspirationsteoretiker, inte någonstans anger du några källor till dina påståenden!

 7. Det är bra att belysa felaktigheter. Däremot tycker jag att det är en viktig principsak att arbeta för obesprutade livsmedel. Det vi vet idag kan förändras genom ny forskning imorgon. Försiktighetsprincipen borde gälla vid odling av föda men den är tyvärr utkastad idag till förmån för ekonomiska intressen. Det är tragiskt att våra bönder får kämpa men lösningen är inte att hälla ut skadliga medel på odlingarna – lösningen är attitydförändring hos konsumenterna så att mat faktiskt får kosta lite och att den är ekologiskt odlad.

Kommentarer inaktiverade.