Janko Svensson

Igår utsågs Årets ölperson 2013 och en riktig trotjänare fick ta emot priset på Tennstopet i Stockholm.

I år är det andra gången som öldistributören Galatea (som har bland annat Samuel Adams, St Eriks och Anchor Brewing i sin portfölj) delade ut priset Årets ölperson. Priset ska ges till ”en person som har gjort en stor gärning för att främja ölkulturen i Sverige. Mottagaren kan vara alltifrån en bryggare, bloggare, krögare till en journalist, utbildare eller arrangör. För att kunna utses till Årets Ölperson kan man antingen ha gjort en långsiktig gärning för öl i Sverige under flera års tid eller en exceptionell prestation under året.”

Förra året vann Marianne Wallberg priset (läs mitt inlägg Edward Blom, julöl och Årets ölperson) och i år blev det Janko Svensson som fick ta emot priset med följande jurymotivering:

Jan-Erik ”Janko” Svensson är ett levande uppslagsverk som besitter en outtömlig kunskap om öl. Jankos unika kompetens och erfarenhet förmedlas med stor en ödmjukhet och härlig träffsäker pedagogik som lyfter elever och åhörare. Janko är helt enkelt Sveriges ölguru.

Prissumman på 35 000 kronor kommer ifrån försäljningsintäkterna från Sigtuna Brygghus och S:t Eriks officiella öl under Ölets Dag som arrangerades 17 juli. Ölets Dag är ett arrangemang av Sveriges Bryggerier där föreningens alla medlemsbryggerier håller öppet hus för allmänheten.