Bacondränkt pulled pork med rabarberchutney

bacondrankt-pulled-pork-1

Bacondränkt pulled pork med rabarberchutney, syrad grädde, spröda rädisor på smörigt bröd är mitt tips om du vill göra en lite elegantare street food-rätt hemma och det är också mitt bidrag i Scans tävling Sveriges bästa Rapsgrisrecept 2014, här får du receptet och det är inte speciellt svårt.

bacondrankt-pulled-pork-2

En av de senaste årens stora trender är pulled pork och street food, min tolkning är en något elegantare rätt som fortfarande är enkel att tillaga och som funkar att äta med händerna. Sen ville jag använda lite svenska råvaror, mitt val föll till slut på rabarber och rädisor. Rädisorna är bra och snygga i sin enkelhet, och jag valde att göra en söt chutney av rabarbern.

Rätten består av lite olika delar som kräver lite förberedelser, innan du kan montera din rätt måste du tillaga bacondränkt pulled pork och rabarberchutney och eventuellt baka bröd. När du har det tillgängligt går det snabbt och det är en perfekt rätt att förbereda kvällen innan dina gäster kommer för att slippa stressa hem från jobbet på fredagseftermiddagen.

Recept på bacondränkt pulled pork

1 kilo karré (svensk så klart och jag använde rapsgris vid detta tillfälle)
2 paket bacon (se ovan)
0,5 gul lök
5 klyftor vitlök
50 gram hackad rabarber
1 dl ketchup
1 msk chipotlepulver eller 2 msk chipotlepasta
1 msk whisky

1. Leta fram en gryta som kan användas med lock i ugn, jag brukar använda en rejäl rackare från Le Creuset.
2. Skala gul lök, vitlök och eventuellt dina rabarber, vitlöken och rabarber skär du i små bitar och den gula löken skär du i tjocka skivor. Blanda de andra ingredienserna i en skål.
3. Ta fram en stekpanna där du snabbt bryner karré och ett av dina paket med bacon.
4. Lägg ner brynt karré och bacon i din ugnssäkra gryta, bred på såsen och lägg vitlök, gul lök och rabarber på toppen. Avsluta med att lägga det ostekta paketet med bacon på toppen.
5. Sätt in grytan (med lock!) i ugnen och värm till 125°C (eller så lågt din ugn kan gå om du till exempel har en gasugn). Låt grytan tillagas i ungefär 4 timmar, i vissa fall kan det längre och då får det ta den tiden.
6. Kolla ungefär en gång i timmen så att det inte bränner i botten. Om du märker att det blir alldeles för vattnigt (vilket är min erfarenhet ibland och något jag fått frågor om), sätt locket på glänt och låt det ångas bort.
7. Din pulled pork är färdiglagad när köttet faller isär om du drar det försiktigt med en gaffel.
8. Dra isär köttet med en stor gaffel och bland runt alltsammans i grytan.

Recept på rabarberchutney

400 gram rabarber
1 gul lök
2 matskedar rödvinsvinäger
2 matskedar honung
Salt
Eventuellt citron

1. Hacka ner lök och rabarber.
2. Lägg alla ingredienser i en gryta och låt det koka samman till en tjock chutney. Smaka av med salt och eventuellt mer honung samt pressad citron.

bacondrankt-pulled-pork-3

Montera din bacondränkta pulled pork så här

1. Se till att du har pulled pork, rabarberchutney, syrad grädde (creme fraiche eller rysk yoghurt funkar bra) och rädisor.
2. Skär till ditt bröd i den form du vill ha. Jag använde smörigt franskbröd, viktigaste är att det ska vara lite svampigt, brioche och potatoe buns funkar också bra.
3. Lägg ut bröd följt av pulled pork, bred på rabarberhutney, spritsa ut syrad grädde och avsluta med tunna skivor av rädisor på toppen.